„ArtVilnius’17“ – 4 dienos šiuolaikinio meno jūsų akiračiui

Diana Stomienė. M. Žičiaus nuotr.

Jau rytoj, birželio 8 d., ketvirtadienį, parodų ir kongresų centre „Litexpo“ prasideda aštuntą kartą vyksianti bei 4 dienas truksianti meno mugė „ArtVilnius‘17“. Joje dalyvaus 55 galerijos, 200 menininkų iš 20 pasaulio šalių. Šalia pagrindinės galerijų programos, mugėje bus pristatyta ir išaugusi projektų zona, kurioje – kviestinės tarptautinės meno institucijos bei menininkai.

Reikia trijų kriterijų sėkmingam šiuolaikinio meno vystymuisi šalyje – mokyklos, stiprių galerijų ir pirkėjų. „ArtVilnius“ sujungia šias grandis į vieną.

Diana Stomienė

Kasmet vykstančios tarptautinės didelio formato skulptūrų, instaliacijų ir performansų parodos „Takas“ ekspozicijoje šiemet bus pristatyti 40 menininkų iš Lietuvos, Estijos, Vokietijos, Latvijos ir Ukrainos darbai. Šiais metais „Take“ net 10 performansų, kuriuos rodys tokie garsūs menininkai kaip Raulas Rajangu (Estija), Erikas Alalooga (Estija), Sarah Hadou (Vokietija) ir Monika Dirsytė (Lietuva). Esto R. Rajangu performansas bus pažymėtas N-18 ženklu, jo metu atlikėjai pasirodys nuogi. Klaipėdietis Benas Šarka išskirtinai tik mugės atidarymo dieną parodys performansą „Atmata“, o M. Dirsytės performanse kasdien dalyvaus net 20 atlikėjų.

Ypatingojo „ArtVilnius’17“ partnerio „Lewben Group“ įsteigtas fondas „Lewben Art Foundation“ jau ketvirtus metus bendradarbiauja su mugės organizatoriais ir šiemet pristato moteriškumui skirtą ekspoziciją „Tos žaviosios moterys“. Taip pat šių metų mugėje – specialus dėmesys 95-ąjį gimtadienį švenčiančiam menininkui Jonui Mekui. Šiam jubiliejui pažymėti J. Meko vizualiųjų menų centras organizuoja įvairius renginius, tarp kurių – ir išskirtinai tik „ArtVilnius’17“ metu rodomas menininko filmas „Akimirkos iš laimingo žmogaus gyvenimo“.

„ArtVilnius’17“ programoje – vėl į Lietuvos sostinę sugrįžtantis vienas seniausių Europoje video ir laikinio meno festivalių „Videonale“. Šių metų pavasarį festivalis „Videonale.16“ 16-tą kartą vyko Bonos meno muziejuje (Vokietija), jame buvo pristatyti 43 videodarbai, kuriuos iš  2339 paraiškų atrinko tarptautinė vertinimo komisija. Festivalis į Vilnių atveža 13 rinktinių kūrinių programą „Videonale.16 on Tour“.

Kaip ir kasmet, mugėje bus galima dalyvauti ir edukaciniuose užsiėmimuose, diskusijose ir kituose renginiuose. Šiais metais edukacinę programą „Tarp kūrėjų“ ruošia VDA meno doktorantai, Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokykla, Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokykla ir meno galerija  bei „ArtVilnius‘17“ edukacinės programos rėmėja – dailės reikmenų parduotuvė „Skizze“, čia jūsų laukia ir konceptualūs užsiėmimai suaugusiems, ir kūrybiškos veiklos mažiesiems.

Žurnalas „Dailė“ pristatys diskusiją „Šiuolaikinio meno kolekcionavimo galimybės ir iššūkiai. Baltijos šalių patirtys“, Modernaus meno centras – „Kūrybingo darbuotojo DNR. Meno ir verslo bendradarbiavimo galimybės“. Taip pat bus pristatyta prof. Gedimino Urbono knyga „Public Space? Lost and Found“ („Viešoji erdvė? Pamesta ir rasta“) bei Estijos šiuolaikinio meno vystymo centro projektas „Estijos meno indeksas“.  

VOX ART savo skaitytojams bei šiuolaikinio meno gerbėjams taip pat turi paruošęs intriguojančią diskusiją „Menininko meniu: pusryčiams – projekto paraiška, pietums – 2%, vakarienei – mecenatas“, vyksiančią penktadienį, birželio 9 d., 17 val. Diskusiją moderuos vienas iš VOX ART įkūrėjų – Matas Drukteinis, dalyvaus: tapytojas Adomas Danusevičius, režisierius, aktorius ir performansų kūrėjas Benas Šarka, galerijos „The Rooster Gallary“ įkūrėja ir direktorė Jurgita Juospaitytė-Bitinienė bei „Baroti“ galerijos direktorė Andželika Baroti.

Šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius’17“ vadovė Diana Stomienė:

„Galerijos jau kuriasi, dedami paskutiniai štrichai, o didieji darbai jau padaryti. Mugėje bus pristatomos ne tik galerijos, tačiau lankytojams paruošėme tikrai plačią specialių projektų ir renginių programą, apjungiančią įvairius šiuolaikinio meno žanrus. Kitose panašiose „jaunesnėse“ meno mugėse programos būna kuklesnės, daugiau – tik stendai ir parodos. Mes siekiame, kad lankytojai patirtų keturias net ne dienas, o paras šiuolaikinio meno, todėl stebėjome ir mokėmės iš tokių garsių meno mugių kaip „ARCOmadrid“ ar „Frieze London“.

Tikime, kad menininkams bei galerijoms „ArtVilnius“ yra puiki proga užmegzti glaudesnį ryšį su šiuolaikinio meno vartotojais: mugėje apsilanko daugiau nei 20 tūkst. žmonių, taip pat renginį aktyviai reklamuojame ir užsienyje, sulaukiame užsienio svečių bei meno kūrinių pirkėjų – vyksta tarptautinė lietuvių šiuolaikinio meno sklaida. Mano manymu, reikia trijų kriterijų sėkmingam šiuolaikinio meno vystymuisi šalyje – mokyklos, stiprių galerijų ir pirkėjų. „ArtVilnius“ sujungia šias grandis į vieną. Mūsų šiuolaikinio meno mokykla yra tikrai stipri, galerijos auga, kiekvienais metais stiprina pozicijas.

Anksčiau jos į mugę žiūrėjo, labiau kaip į parodą, paskutiniu metu supranta, kad tai ir kontaktų mugė – gali tiesiogiai bendrauti su potencialiu pirkėju, partneriu ar menininku, plėsti akiratį bei megzti ryšius naujiems kūrybiniams bendradarbiavimams. Taip kuriama liekamoji vertė, kuri tęsiasi visus metus po mugės iki kitos. Taigi visus metus dirbame, o keturias dienas rodome, todėl kviečiame visus atrasti, paskirti laiko šiuolaikiniam menui ir aplankyti mugę „ArtVilnius’17“.

0 Komentarai
Inline Feedbacks
View all comments