Festivalis „Jauno teatro dienos“ Klaipėdą drebins jau penktąkart

Festivalio afiša.

Kovo 12-18 dienomis Klaipėdoje prasideda jau penktasis teatro festivalis „Jauno teatro dienos“. Festivalio organizatorius – Klaipėdos Jaunimo teatras.

Tai bus rekordinis JTD festivalis tiek dalyvių skaičiumi, tiek trukme, tiek vertinant skirtingas programos dalis.

Tomas Jankauskas

„Jauno teatro dienos“ vystysis įvairiomis kryptimis – tai aktorių ir režisierių dirbtuvės, vaidybos studentų kūrybiniai mainai, teatrologų paskaitos, žiūrovų ir kūrėjų diskusijos, koncertai ir kt. Pasak festivalio organizatorių, šiais metais jis bus ypatingas: kūrybinės dirbtuvės keliasi į vieną vietą, t. y. Švyturio areną, aktoriai dirbs su skirtingais šešias režisieriais (Artūras Areima, Karolis Vilkas, Benas Šarka, Kamilė Gudmonaitė, Šarūnas Datenis, Krzysztof Minkowski) ir nagrinės tik vieną pjesę, specialiai išverstą festivaliui.

Be to, į renginį yra pakviesti keli jauni scenografai, kurie gaus specialias užduotis įrengti Švyturio arenos koridorius. „Jauno teatro dienos“ šiemet bendradarbiauja su Vilniaus Jaunimo teatru, Vilniaus teatru „Lėlė“, Varšuvos teatru „Studium Teatralne“, meninių projektų erdve „House of Puglu“, „Menų spaustuve“, OKT/Vilniaus miesto teatru, Lietuvos muzikos ir teatro akademija ir Klaipėdos universiteto Menų akademija.

Klaipėdos Jaunimo teatro direktorius Tomas Jankauskas:

„Visų pirma, tai jau penktasis – jubiliejinis – festivalis, todėl šių metų programoje bandėme suderinti visų praėjusių renginių patirtis. Jau dabar žinome, kad tai bus rekordinis JTD festivalis tiek dalyvių skaičiumi, tiek trukme, tiek vertinant skirtingas programos dalis. Džiaugiamės, kad renginys įgauna vis didesnį mastą ir žinomumą – sulaukiame daug norinčių pasirodyti ir dalyvauti festivalio programoje, ne visus galime priimti. Tai rodo, kad dar yra, kur augti.

Festivalyje dalyvaus būtent tokie režisieriai dėl kelių atrankos motyvų: renginio konceptas yra atkreipti dėmesį į jaunus kūrėjus ir pristatyti juos Klaipėdos publikai. Taip pat siekiame bendradarbiauti su naujais režisieriais ir taip plėsti festivalio bendruomenę. Galiausiai, stengiamės pasikviesti ryškiausius darbus per metus pristačiusius kūrėjus.

Dalis šiemet dirbtuvėse dalyvausiančių režisierių jau yra pripažinti, tačiau uostamiestyje jų darbus galima išvysti itin retai, todėl manome, kad A. Areima ar K. Gudmonaitė dar gali būti menkai pažįstami, tačiau labai įdomūs vietiniams žiūrovams. B. Šarka mūsų programoje atsirado taip pat neatsitiktinai – tai vienas iš ryškiausių Klaipėdos kūrėjų, turintis unikalią scenos filosofiją, todėl bus itin įdomu, kaip jauniems aktoriams, teatro kritikams pavyks dirbti kartu su juo.

K. Vilkas šiame teatro sezone gali būti laikomas vienu iš atradimų. Debiutinis jo darbas „Vaikystė“ sulaukė daugybės gerų vertinimų, todėl šis pradedantis kūrėjas intriguoja festivalio organizatorius. Š. Datenis dirba lėlių teatro srityje, todėl tikimės, kad jis įneš savitą teatrinį mąstymą ir raišką. Galiausiai, festivalyje dalyvaus ir K. Minkowski iš Lenkijos, kuris kuria skirtingose Europos šalyse, tad galės supažindinti dirbtuvių dalyvius  su skirtingomis teatro kūrimo specifikomis.

Be to, festivalyje šiemet gausu svečių iš Lenkijos. Varšuvos teatro „Studium Teatralne“ trupė parodys spektaklį „Deadline“. Beje, šio spektaklio režisierius Piotr Borowski kartu su aktoriais ves paskaitas vaidybos studentams skirtoje festivalio programos dalyje. Taip pat į „Jauno teatro dienas“ sugrįžta pernai čia jau dalyvavęs režisierius Jean-Cyril Vadi, kuris kartu su Klaipėdos jaunimo teatru rudenį pristatė interaktyvų spektaklį „Žvaigždės vardas – Metėlė“, o šiemet bendradarbiavimas vėl bus tęsiamas.“

0 Komentarai
Inline Feedbacks
View all comments