Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Uostamiestyje – didžiausia pianistų akademija Baltijos šalyse „Klaipėda Piano Masters“

Reklama

Jau liepos 20 d., šį ketvirtadienį, 20 val. Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje pianisto Gintaro Januševičiaus rečitaliu „Sapnų gaudyklė“ prasidės tarptautiniai meistriškumo kursai „Klaipėda Piano Masters“, kuriuos papildys dalyvių koncertai Klaipėdoje, Palangoje, Plungėje bei Plateliuose.

Gerai skambinti fortepijonu – dar ne profesija. Puiki technika, įdomios interpretacijos savaime nepaklos atlikėjo kelio į sceną.

Gintaras Januševičius

Pianistų vasaros akademijos metu 25 dalyviai iš Lietuvos ir užsienio šalių ne tik tobulins atlikimo įgūdžius, bet kartu mokysis psichologijos, vadybos, bendravimo su auditorija bei žiniasklaida, taip pat fiziškai stiprins savo kūną. Organizatoriai meistriškumo kursus vadina viena didžiausių pianistų akademijų Europoje ir didžiausia Baltijos šalyse.

Tokie kursai Lietuvoje vyksta pirmą kartą ir truks dešimt dienų. Klaipėdiečiai liepos 21 d. nuo 10.00 val. iki 15.00 val. kviečiami nemokamai dalyvauti „atvirų durų dienoje“, o susidomėję ir norintys kartu su pianistais lankyti paskaitas, stebėti repeticijas ir mankštintis, gali tapti pasyviaisiais akademijos dalyviais.

„Klaipėda Piano Masters“ koncertų ciklas liepos 25 d. Palangos Kurhause, 26 d. Plungėje bei 27 d. Plateliuose pakvies į dalyvių „fortepijono fiestą “. 27 dieną E. Balsio menų gimanzijoje įvyks koncertas visai šeimai „Pasakos, kerai ir muilo burbulai“, kurį pristato „Clementi Duo“ iš Vokietijos. Jūros šventės metu, 28 dieną, 21 val. Klaipėdos Atgimimo aikštėje bus pristatyta pasaulinė premjera „Mažasis princas“.

Dalyvaus „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas, aktorius Vaidotas Martinaitis ir visi „Klaipėda Piano Masters“ dalyviai. Programoje – prancūzų kompozitorių fortepijoninės miniatiūros. 29 d. 19 val.  padedant gausioms publikos pajėgoms vyks pianistų varžytuvės. Meistriškumo kursus vainikuos 30 d. 18 val. Klaipėdos universiteto Menų akademijoje vyksiantis uždarymo „Gala“ koncertas.

„Klaipėda Piano Masters“ įkūrėjas ir meno vadovas, pianistas Gintaras Januševičius:

„Gerai skambinti fortepijonu – dar ne profesija. Puiki technika, įdomios interpretacijos savaime nepaklos atlikėjo kelio į sceną. Sėkmingai karjerai sukurti reikia dar daugiau papildomų sąlygų, asmeninių savybių bei žinių. Toli gražu ne kiekvienas puikus muzikantas sugeba pragyventi iš savo meno, o mūsų dalyviai būtent to ir sieks artimiausioje ateityje. Akademiją kūriau, klausdamas savęs: „Be kokių žinių šiuolaikinis atlikėjas negali išsiversti?“ Būtent pagal tai buvo atrenkamos temos paskaitoms bei jų lektoriai.

„Klaipėda Piano Masters“ dalyviams reikėjo įveikti atranką, nes atsirado gerokai daugiau norinčiųjų į ją patekti, nei turėjome vietų. Atrenkami jie buvo pagal ankstesnius savo pasiekimus. Į akademiją atrinkome 20 pianistų, kuriems gyvenimas ir darbas projekte šiame gyvenimo etape suteiks daugiausiai naudos. Vokietijoje, Einbecko mieste, veikia kita mano organizuojama akademija „Fejerverkas“, kuri vyksta žiemą ir yra lyg mažoji „Klaipėda Piano Masters“ „sesutė“. Nepaisant to, tokios apimties akademiją, kaip „Klaipėda Piano Masters“, kol leis galimybės, kursiu tik kartą per metus, Klaipėdoje.

Programos „Mažasis princas“ ir „Sapnų gaudyklė“ yra skirtos visiems klasikinės muzikos mėgėjams bei žmonėms, kurie nori pirmą kartą apsilankyti klasikinės muzikos koncerte ir pamėgti šį žanrą. Šiuose koncertuose esmine ašimi tampa istorija, vaizdinys, o klasikos kūriniai parinkti taip, kad kuo geriau tai papasakotų ar pavaizduotų. Kai atrinkinėju kūrinius savo koncertams, esu tarytum režisierius, renkantis aktorius savo filmui. Siekiu, kad mano koncertai būtų vaizdingi, dramatiški, pilni emocijų, dėl kurių publika eina į teatrą, kiną ar renkasi interaktyvią pramogą. Taigi, šie koncertai bus kupini įvairių potyrių.“

Reklama
Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt