Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Pasaulyje / Featured

„Saulė ir jūra“ Vokietijoje: pirmas klimatui visiškai neutralus pristatymas

Reklama

Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės opera-performansas „Saulė ir jūra“ liepos 17–18 d. buvo pristatyta Vokietijoje, išskirtinėje vietoje – buvusioje elektrinėje ekologiškai veikiančioje daugiafunkcininėje šiuolaikinio meno erdvėje E-Werk Luckenwalde (Lukennvaldė, Brandenburgas).

Apleistas baseinas buvo viena iš vizijų galvojant apie erdves, kai planavome „Saulės ir jūros“ rodymą Venecijoje 2019 metais.

Rugilė Barzdžiukaitė

Kaip teigiama Kultūros ministerijos išplatintoje informacijoje, 1913 m. pastatytos buvusios elektrinės (dabar ji yra Vokietijos kultūros paveldo objektas) bauhauziniame baseine opera atliekama ypatingomis sąlygomis. Turo per pasaulį metu tai pirmasis ir kol kas vienintelis klimatui visiškai neutralus šio kūrinio įgyvendinimas: baseino dugne ant specialiai sukonstruotų ir išdėliotų medinių dėžių supiltas smėlis šildomas naudojant ekologišką perdirbtų medžiagų technologiją.

Pasiruošimas. „Saulė ir jūra“ Vokietijoje, meno erdvėje „E-Werk Luckenwalde“. © „E-Werk Luckenwalde“

„Apleistas baseinas buvo viena iš vizijų galvojant apie erdves, kai planavome „Saulės ir jūros“ rodymą Venecijoje 2019 metais, – prisimena viena iš operos-performanso kūrėjų R. Barzdžiukaitė. – Tad juo labiau džiaugiamės, kad šią viziją realizuojame bauhauziniame baseine Lukenvaldėje. Ši unikali istorinė vieta ne tik dar labiau sustiprina operos koncepciją, bet ir praturtina ją naujomis reikšmėmis bei prasmėmis.“

Po pasirodymų, apžvalgoje, internetiniame šiuolaikinio meno žurnale „Gallerytalk.net“, Claire Koron Elat rašo: „Ar mes pagaliau pasiruošę veikti aktyviai ar tiesiog norime paskelbti dar vieną „Insta“ istoriją iš Kankuno? Klimato kaitos priežastis esame mes patys – mūsų nuolatinis vartojimas ir juo maitinama mūsų saviraiška. Opera-performansas „Saulė ir jūra“, 2019 metais Venecijos bienalėje apdovanota „Auksiniu liūtu“, peržengia tiesmuką globalinio atšilimo kritiką.“

„Saulė ir jūra“ Vokietijoje, meno erdvėje „E-Werk Luckenwalde“. © Katherine Thomson / Gallerytalk.net

Didžioji spektakliui reikalingų lėšų dalis buvo surinkta Kickstarter platformoje pakvietus finansiškai paremti šį renginį. Į kvietimą atsiliepė labai daug žmonių. Finansiškai operą-performansą parėmė ir Lietuvos kultūros institutas.

Reklama
Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt