Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Muzika: featured

Linas Baltas: meno formos turi būti aktualios dabarties iššūkiams

Reklama

„Meno kūrinių praktiškumas kaip vertinimo kategorija yra gana retas ir neįprastas reiškinys“, – sako Jungtinėje Karalystėje gyvenantis ir kuriantis kompozitorius Linas Baltas. Praeitais metais publikai pristatęs savo naujausią kūrinį „Beehive“ (liet. „ Bičių avilys“), dabar menininkas planuoja jo audiovizualinio albumo leidybą ir kviečia ją paremti.

Ar muzikos kūriniai gali būti praktiški ir inspiruoti auditorijas pozityviai keistis tikrame gyvenime?

Linas Baltas

Anot kompozitoriaus, meno kūrinių vertinimo kriterijai dažniausiai būna emociniai-estetiniai. „Kūriniai gali skleisti grožio, dvasinės pusiausvyros, ramybės emocijas arba atvirkščiai. Taip pat kreipiamas dėmesys į kūrinių formas, technikas ir t.t. Tačiau, ar muzikos kūriniai gali būti praktiški ir inspiruoti auditorijas pozityviai keistis tikrame gyvenime?“ – klausia Linas Baltas.

Plimuto universitete dirbantis kūrėjas įsitikinęs, kad šiuolaikinio meno formos ne tik gali, bet ir turi būti aktualios dabarties iššūkiams, kartu visuomenei teikti praktinę naudą. Toks pavyzdys – Lino Balto audiovizualinis, elektroakustinis muzikos ir vaizdo albumas „Beehive“.

„Tai kūrinys apie visuotinio atšilimo padarinius bei sprendimus, kaip mes galime svariai prisidėti prie visuotinio atšilimo proceso slopinimo. Kiekviena kūrinio dalis, jų yra aštuonios, turi žinutes: rekomendacijas auditorijai apie konkrečius ir paprastus veiksmus, kurie padėtų reikšmingai sulėtinti visuotinį atšilimą“, – pasakoja Linas baltas.

Kompozitorius atvirauja, kad COVID-19 pandemija sukūrė papildomus sunkumus šio kūrinio koncertinei veiklai: „Tačiau jau įvyko dvi pasaulines premjeros tarptautiniuose šiuolaikinės muzikos festivaliuose.“ Taip pat specialiai parengtą šio kūrinio koncerto įrašą jau greitai bus galima išvysti VOXART Virtualiame meno centre.

Linas Baltas. © Asmeninis arch.

Pradėjo sutelktinę paramos kampaniją

Prie albumo „Beehive“ prisidėjo ir bendradarbiauja įžymūs  muzikantai – džiazo atlikėjas Liudas Mockūnas ir styginių kvartetas „Chordos“. Elektroninės muzikos dalį paruošė jau kurį laiką Lietuvoje gyvenantis, iš Meksikos kilęs menininkas Roberto Becerra.

Kaip teigia pats kompozitorius, sunkiausias uždavinys – naujo muzikos albumo įvedimas į tarptautinę rinką. Tikslas, atskleidžia Linas Baltas, yra skaitmeninė ir mechaninė muzikos albumo prekyba JAV, Europos Sąjungos, Japonijos, Baltijos ir kitų pasaulio šalių rinkose.

„Visa mechaninių leidinių produkcija bus gaminama tik iš nežalingų aplinkai medžiagų. Todėl reikalingos didelės investicijos ir parama. Viena iš priemonių šiems tikslams pasiekti tai visuomenės finansavimo kampanijos“, – sako kūrėjas.

© Linas Baltas

Linas Baltas jau pradėjo savo albumo leidybos sutelktinio finansavimo kampaniją tarptautinėje platformoje „Kickstarter“ ir tiki, kad kartu su rėmėjais sėkmingai pavyks įgyvendinti naudingus mūsų trapiai palinkai darbus. 

Prisidėti ir prie sutelktinio finansavimo kampanijos galite ČIA.

„Taip, muzika gali! Tikiu, kad visi sunkumai yra įveikiami, o reikšmingų darbų laukia labai daug. Visuotinio atšilimo slopinimas – tikrai labai svarbi veikla“, –  kalba kompozitorius Linas Baltas ir kviečia prisidėti, paremiant albumo „Beehive“ leidybą. 

Albumo viršelis.
Komentuokite