Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Švietimo sistemos ydų apnuoginimas parodoje „Krepšelis ir kiti demonai“

Reklama

Rugsėjo 5 d. 17 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma šiuolaikinio meno paroda „Krepšelis ir kiti demonai“. Ši paroda, pasak dailėtyrininkės Ritos Mikučionytės, yra motyvuojantis impulsas dar kartą susivokti, koks yra tikrasis mūsų gyvenimo ekonominis matas, t. y. krepšelis.

Paroda balansuoja tarp akcijos, vizualumo ir sociologinio tyrimo… Laukiame visų dėstytojų ir mokytojų, nes per tris savaites tikrai surastų laiko. Ir paverkti, jei prireiks, prie pintų laidotuvių krepšelių.

Menininkių grupė „Iš reikalo“

Juk dažnai pasijuntame tarsi eitume per kasdienybę lyg tūli elgetos apsikarstę įvairiausiais ryšulėliais… O kaip galėtų atrodyti tie valstybės visiems vienodai atseikėti įsivaizduojami krepšeliai? Matyt, skaidrūs ar nepermatomi, galbūt didesni ar visiškai mažuliukai, greičiausiai, tvirti ar tąsūs – tokie vaizduotės posūkiai tik mūsų ir parodos „Krepšelis ir kiti demonai“ dalyvių valioje!

Parodą inicijavo grupės „Iš reikalo“ menininkės – Jurgita Jasinskaitė, Rasa Noreikaitė-Miliūnienė, Marta Vosyliūtė. 2009 m. susibūrusi ši grupė jau spėjo pasižymėti socialiniais meno projektais ir akcijomis, kurioms būdinga menininko santykio su sociumu problematika.

Parodoje dalyvauja vienuolika autorių – Rima Blažytė, Eglė Ganda Bogdanienė, Simonas Dūda, Greta Grendaitė, Robertas Gritėnas, Jurgita Jasinskaitė, Aušra Jasiukevičiūtė, Rasa Noreikaitė-Miliūnienė, Kristijonas Miliūnas, Tomas Vosylius, Marta Vosyliūtė – skirtingomis meninėmis formomis išreiškiantys savo požiūrį ir pilietinę poziciją į krepšelių sistemą. Ekspozicijoje dominuoja kūrybos įvairovė, pradedant biurokratijos kritika, krepšelio kaip tūrinio objekto transformacijomis ir baigiant skaudžia asmenine patirtimi bei sugretintų aplinkybių paradoksais.

Kristijonas Miliūnas. „Pietų petrauka 12:00– 13:00“, 2012 m.

Prie darbų neieškokite menininkų pavardžių – rasite tik kūrinio metrikas, kai kur trumpus sumanymų komentarus – tai daroma sąmoningai, kad pajustume, kaip asmeniška tampa visuotina, ir atvirkščiai. Taip visi kartu turėsime progą atpažinti realius įvykius, prisiminti žinomas pasakas ir nusikelti į siurrealias vizijas. Paroda veiks iki rugsėjo 26 d.

Menininkių grupė „Iš reikalo“ (Jurgita Jasinskaitė, Rasa Noreikaitė-Miliūnienė, Marta Vosyliūtė):

„Su krepšelio idėja susidūrėme ir tiesiogiai, ir netiesiogiai. Žinoma, „įkvėpėjas“ yra švietimo sistemos principas paversti žmones krepšeliais (taip, mes perskaitėme visus originalius dokumentus ir juos eksponuosime parodoje). Švietimas šviečia visiems. Krepšelio tema apima ne vien švietimą siaurąja šio žodžio prasme.

Atsiradę darbai apie įvairius krepšelius taip pat yra viena švietimo formų. Nesidomėti krepšeliais irgi yra pozicija. Paroda balansuoja tarp akcijos, vizualumo ir sociologinio tyrimo… Labai tikimės ir laukiame visų dėstytojų ir mokytojų, nes per tris savaites tikrai surastų laiko. Ir paverkti, jei prireiks, prie pintų laidotuvių krepšelių.

Greta Grendaitė. „Tuštumos“, 2013 m.

Grupė „Iš reikalo“ dirba aktualiomis ir neaktualiomis temomis. Ir šiam iškilmingam renginiui pasirinko autorius, jau anksčiau sukūrusius darbus šia tema; buvo pasiūlyta dalyvauti įvairiomis linkmėmis bei technikomis dirbantiems menininkams (įdomiai kuriantiems) arba turintiems darbus „krepšelio“ tema (arba dėstantiems „iš reikalo“, kaip ir visa žmonija).

Juos galima būtų sudėti į draugų krepšelį.  Autoriai skirtingomis formomis (ir tiesiogiai) susiduria su švietimo sistema, tai paliečia kiekvieną. Deja, kiekvieną. Kartais ir mūsų smegenys automatiškai blokuoja failus, ypač kurių sudėtyje yra žodis „švietimas“.

Kol kas pasiruošimas parodai vyksta sklandžiai. Šiai dienai iššūkis yra atidarymo renginys. Per atidarymą valgysime vaikystės krepšelius su bezė kremu, suvalgysim, visai kaip švietimo sistemoje, ir vėl pamiršim, vėl jų pritrūks. Jei persivalgysim, prireiks ir ligonio krepšelio. Tikimės parodą su papildymu perkelti į kitus Lietuvos miestus.“

Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt