Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Kauno kariliono festivalis ruošiasi atgaivinti muzikos kultūrą laikinojoje sostinėje

Reklama

Rugsėjo 2 ir 3 d. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje (K. Donelaičio g. 66, Kaunas) įvyks tarptautinis Kauno kariliono muzikos festivalis. Į Kauną atvyksta karilioninkai iš Belgijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos bei Lietuvos. Visą savaitgalį miestiečiai ir svečiai klausysis įvairių karilionu sugrotų kūrinių – nuo klasikos, prancūzų kompozitorių kūrinių iki elektroninės ir popmuzikos ar net pasaulinės „Hario Poterio“ muzikinės temos aranžuotės karilionui premjeros.

Noriu atgaivinti Kauno kariliono muzikinę kultūrą ir pristatyti ją naujai žmonių kartai, gyvenančiai šiame mieste.

Austėja Staniunaitytė

Festivalio metu kauniečiai ir miesto svečiai išgirs netikėtas, specialiai festivaliui derintas kūrinių programas, kurias atliks karilionininkai iš Lietuvos ir užsienio. Anot festivalį organizuojančios jaunosios karilionininkės Austėjos Staniunaitytės, šiuo renginiu norima atgaivinti Kauno kariliono muzikinę kultūrą ir pristatyti ją naujai žmonių kartai, gyvenančiai šiame mieste bei atkreipti dėmesį ne tik į unikalią varpų muziką, retą instrumentą ir atskleisti kuo patrauklesnius šios muzikos skambėjimo būdus, bet suteikti matomumą ir itin retai, karilionininko, profesijai.

Todėl pirmą kartą dideliame ekrane klausytojai galės tiesiogiai stebėti, kaip karilioninkai groja varpų bokšto viršuje. Festivalio metu taip pat bus galima pasivaikščioti į varpų bokštą atsirėmusia arkada. Kūrybiškumą Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus kiemelyje atskleisti kvies kūrybinis laukas „Garsas-spalva-ritmas-linija“. Veiks interaktyvi Renato Dūdos fotografijų paroda apie Lietuvos karilionus.

Kariolnas. Nuotr. M. Kiaušaitės

Pirmojo tarptautinio Kauno kariliono festivalio renginiai nemokami.

Festivalio kuratorė karilionininkė Austėja Staniunaitytė VOXART plačiau pristatė renginius:

„Taip jau sutapo, kad prieš  Kauno kariliono festivalį, liepos 1-5 d. Barselonoje vyko Pasaulinis kariliono kongresas, kuriame susirinko karilionieriai iš viso pasaulio. Kongreso metu man teko garbė ir džiaugsmas trumpai pristatyti informaciją apie Lietuvos karilionų kultūrą. Tai buvo puiki proga visiems pranešti apie artėjantį Kauno kariliono festivalį ir pakviesti jame dalyvauti, taip pat pristačiau būsimo festivalio viziją.

Įsivaizdavome, kad šis festivalis galėtų apjungti įvairius menus, kalbėti platesniam klausytojų ratui. Festivalyje nenorėjome vien klasikos, norėjosi ir kažko inovatyvaus. Iš dalyvių buvo tikimasi, kad jie pasiūlys stebinančią programą. Manau, tai ir buvo svarbiausi kriterijai, kad Kauno miesto gyventojai ir svečiai turėtų galimybę išgirsti kažką naujo ir šiame festivalyje patirti kuo įvairesnius įspūdžius.

Austėja Staniunaitytė. Nuotr. M. Kiaušaitės

Džiaugiuosi, kad atlikėjo iš Belgijos Jan Verheyen dėka išgirsime ir „Carillon +“ programos pavyzdį. Tai kariliono muzika, atliekama kartu su elektroninės muzikos garso įrašu. Šiame festivalyje dar neturime savo DJ, bet svajoju, kad kitais metais jau turėsime gyvai karilionui akompanuojantį didžėjų.

Visas koncertų programas vienija autorių ir kūrinių įvairovė. Stebėjausi pamačiusi dalyvių programas, nes tikėjausi, kad kiekvienas norės ištikimai atstovauti savo šaliai ir atliks daugiausiai savo šalies muzikinius kūrinius. Tačiau dauguma programose pateikia labai skirtingus muzikos kūrinius. Pavyzdžiui, svečias iš Olandijos Mathieu Daniël Polak gros originalias olandų kompozitorių melodijas, aranžuotas ir karilionui pritaikytas lietuvių liaudies dainas, Izraelio ir Graikijos kompozitorių muziką.

Bus tikrai labai įdomu išgirsti, kaip skirtingos muzikinės tradicijos susilies viename koncerte. Taip pat ir atlikėjas iš Kanados Scott Allan Orr  savo koncerto programoje nori parodyti skirtingą Kanados, Belgijos ir Jungtinės Karalystės muzikinį palikimą, pademonstruoti, kokia įvairiapusė gali būti ši muzika. Reiktų paminėti, kad atlikėjai daug dėmesio skiria ir pop žanro muzikai. Skambės tokių grupių, kaip „Led Zeppelin“, taip pat Elvis Presley, Bob Dylan kūriniai, muzikiniai motyvai iš filmo „Haris Poteris“.

Kodėl ėmėmės šio darbo – organizuoti pirmąjį Kauno kariliono festivalį? Nuoširdžiai noriu atgaivinti Kauno kariliono muzikinę kultūrą ir pristatyti ją naujai žmonių kartai, gyvenančiai šiame mieste. Žmonės nostalgiškai ir gražiai prisimena laikus, kuomet grojo gerbiama Kuprevičių šeima, ir, deja, tikrai ne visi ateina pasiklausyti, kaip ir ką skambina nauja karilionierių karta. Daugybė žmonių net nežino, kas yra karilionas, visi galvoja, kad tai tik trys keturi varpai, skambantys iš bažnyčių bokštų arba vargonai.

Kariolnas. Nuotr. M. Kiaušaitės

Manau, kad labai svarbu šviesti publiką šiuo klausimu ir taip pat daugiau papasakoti apie pačių varpų kultūrą Lietuvoje.  Kaunas turi tokias neišnaudotas galimybes! Reikia jomis naudotis ir džiaugtis ne tik per valstybinių švenčių minėjimus. Tikrai tik ne daug kas supranta, kad šis instrumentas labai retas ir sudėtingas, tai Kauno pasididžiavimas. Net visoje Italijoje nerasite tokio instrumento! Būtent šio festivalio metu tikiuosi pasiekti klausytojus, kurie galbūt pirmą kartą išgirs šį instrumentą ir pamils varpų muziką. Linkiu kiekvienam išgirdus varpus pasvajoti ir tiesiog pasidžiaugti akimirka.“

Reklama
Komentuokite