Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Įvykių srautas / Lietuvoje

Grupinėje parodoje kūnas tampa būdu kalbėti apie savo vidų

Reklama

Balandžio 2 d., penktadienį, Šv. Jono gatvės galerijoje pradės veikti grupinė paroda „TIK KŪNAS?“, kuruojama menotyrininkės Jolitos Mieželaitienės.

Šiuolaikiniam menininkui kūnas tėra būdas kalbėti apie savo vidybę, apie tai, kas neduoda ramybės ir veržiasi išorybėn.

Jolita Mieželaitienė

Parodoje eksponuojami menininkų Valentino Ajausko, Tamaros Janovos, Evaldo Janso, Pauliaus Juškos, Andriaus Kviliūno, Nojaus Petrausko, Rimvydo Pupelio, Danieliaus Rusio, ir Ievos Skauronės darbai. Jie atspindi temų ir vizualios raiškos įvairovę.

Kaip teigia parodos kuratorė, dalyvaujantys menininkai savo kūryboje nuolat pasitelkia žmogaus figūrą, o tiksliau – kūną. „Pirmiausia reikėtų padaryti nedidelį ekskursą į meno istoriją ir pridurti, kad pasitelkia ne aktą, bet daugeliu atveju – tiesiog nuogą figūrą. Štai kodėl parodos pavadinime toks riebus klaustukas – akivaizdu, kad šiuolaikiniam menininkui kūnas tėra būdas kalbėti apie savo vidybę, apie tai, kas neduoda ramybės ir veržiasi išorybėn“, – sako Jolita Mieželaitienė.

Ieva Skauronė. Du vyrai ir moteris (2019).

Anot jos, toli gražu ne visi menininkai galėjo dalyvauti ekspozicijoje fiziškai, bet į ją pakviesti būtent tie, kuriems kūnas kaip vaizdo fenomenas buvo ir yra svarbus arba netgi pagrindinis kūrybos objektas.

„Parodoje aiškiai kristalizuojasi tam tikros potemės, kuriose menininko požiūris ypač ryškus, prasiveržiantis su visais savo vidiniais demonais ir nerimastingomis mintimis, kaip ir opozicinės nuostatos – džiaugsmas, formų estetika, švelni ironija“, – pasakoja menotyrininkė.

Paroda „TIK KŪNAS?“ – tai įdomi galimybė patyrinėti ir stebėtis, kiek viena tema gali sukelti skirtingų plastinių sprendimo būdų ir emocinių potyrių – nuo kančios iki džiaugsmo, nuo ironijos iki pagarbos ir meilės žmogiškajam kūnui.

Nojus Petrauskas. Replika (2020).

Paroda Šv. Jono gatvės galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius) bus eksponuojama iki balandžio 23 d.

Parodos lankymas – nemokamas. Parodos rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

Reklama
Komentuokite