Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Britų menininkė ieško tapybos žvelgdama pro fotoaparato akutę

Reklama

Rugsėjo 1 d. 18 val. galerijos „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) III-o aukšto ekspozicijų erdvėje vyks fotografės, tapytojos, poetės bei videomenininkės Stacie McCormick iš Didžiosios Britanijos parodos „Beieškant tapybos“ atidarymas. Videofilmų ir nuotraukų rinkinys „Beieškant tapybos“ atspindi St. McCormick susidomėjimo lauką ir matymo būdą. Anot jos, fotografija yra eskizų sąsiuvinis, tyrimo būdas, praktikos atspindys.

Nykimas, griuvėsiai, irimas tampa susidomėjimo objektu. Troškimas būti nustebintai motyvuoja tapybos ir fotografijos procesus.

„Beieškant tapybos“ atskleidžia menininkės St. McCormick kūrybos procesą. Kai netapo, Stacie nuolat stebi sluoksniuotas, atsitiktines sankaupas, netikėtus sugretinimus, staiga išnyrančius prieš ją lyg jau sukurtas darbas. Fotografuodama autorė seka panašiu procesu, kaip tapydama… su tais pačiais žavėjimosi objektais: laiko ir žmogaus intervencijos ženklais, erozijos ir sluoksniavimosi, atsitiktinumo didybės.

Netikėtai nutikęs elementų derinys nustebina simetrija, išbaigtumu, nepastebėtu grožiu, neakivaizdumu. Nykimas, griuvėsiai, irimas tampa susidomėjimo objektu. Troškimas būti nustebintai motyvuoja tapybos ir fotografijos procesus, skelbdamas atsitiktinumą, įperšantis netikėtumą, nepramintą taką, kaip dominantę.

Parodoje eksponuojami du videokūriniai yra meditacija apie patyrimo sulėtinimą, leidžiantį patirti didingumą miesto kasdienybėje. Paprastas asmens judėjimas miesto peizažu sukuria kinematografiją, naratyvą, paslaptingumą ir grožį. Paroda veiks iki rugsėjo 30 d.

Parodos autorė Stacey McCormick: 

„Nuotraukos, eksponuosimos parodoje, buvo padarytos įvairiuose miestuose – nuo Londono ir Lisabonos iki Kopenhagos ir Kauno. Visi kūriniai gimė per pastaruosius dvejus metus, be to, darbą „Pigeon“ atrinko į šiemetinę Royal Academy Summer parodą bei įtraukė į Yinka Shonebare kuruotą erdvę.

Manau, jog ši paroda, kuruojama galerijos „Meno parkas“, yra labai sklandi. Komanda – Arvydas ir Giedrė – man ypač daug profesionaliai padėjo, taigi jaučiuosi, kad manimi buvo išties nuostabiai pasirūpinta. Nusprendėme fotografijos darbus spausdinti Vilniuje, ir tai mane kiek suneramino, nes aš dar nebuvau mačiusi atspausdintų galutinių nuotraukų. Tačiau visiškai pasitikiu Arvydu – jis juk ne tik puikus galerininkas, jis pats yra menininkas, taigi supranta visą svarbų procesą.“

Reklama
Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt