Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

BEGASAS 2020: misterija „Skambantis miestas“

Reklama

Tarptautinis ypatingų teatrų festivalis „Begasas“ 2020

Lietuvos žmonių su negalia sąjungos muzikinio teatro trupė MTT ir „Stalo Teatras“ (meno vadovė ir kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė; režisierė ir dailininkė  Saulė Degutytė).

Bendradarbiaujant Lietuvos žmonių su negalia sąjungos „Muzikinio teatro trupei“ ir profesionalių menininkų grupei „Stalo teatras“, pristatoma muzikinė misterija „Skambantis miestas“, skirta Lietuvos atkūrimo 100-mečiui paminėti.

Sostinė – tai šalies veidas. Vilnius – ne išimtis, nuo sostinės „sosto“ ir sklinda šalies gyvenimas. XIV a. pradžioje Vilniaus vardas dar niekur nebuvo minimas. Tuometinis Lietuvis valdovas, Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas į Europą išsiuntė net septynis lotynų kalba parašytus laiškus. Antrajame laiške, datuojamame 1323 m. sausio 25 d., puikavosi Vilniaus vardas. Taigi Gediminas, kaip tas legendinis geležinis vilkas, skleidė garsą apie savo valstybę ir jos sostinę Vilnių po visą Europą.

Vilniaus, kaip multikultūrinio, daugiakonfesinio, internacionalaus, atviro bei humaniško miesto, atmosferą ir skambesį kuria profesionalūs aktoriai, muzikantai bei žmonės, turintys įvairių judėjimo apribojimų. Misterijos metu atliekamos audiovizualinės miniatiūros, parodančios miesto kasdienybę, kiekvienos nacijos, gyvenusios Vilniuje ypatumus, papročius, kiekvieno istorinio laikotarpio aplinką atspindintį garsinį foną. ,,Skambantis miestas‘‘ – ne tik naujas žvilgsnis į Vilniaus gyventojus, kultūrinį jų indėlį į miesto klestėjimą, tačiau ir proga praplėsti visuomenės suvokimą apie nevienodas žmonių  galimybes,  pažinti vieniems kitus, mažinti atskirtį, bendraujant meninėmis priemonėmis bendrame kūrybos procese.

Upė atneša vandenį, vanduo – gyvybę, gyvybė – žodį, garsą, aidą.

Spektaklyje naudojamos XIV–XVI a. popieriaus Lietuvoje vandens ženklų kopijos, XX a. pradžios Vilniaus nuotraukų fragmentai.

Virtualus susitikimas su festivalio žiuri ir dalyviais

Komentuokite