Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Vilniaus galerijų savaitgalis: 26 atviros galerijos ir daugiau nei 40 renginių

Reklama

Šiais metais dvidešimtmetį švenčianti Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga džiaugiasi jau antrąjį kartą galėdama pakviesti visus į Vilniaus galerijų savaitgalį, kuris vyks rugsėjo 7-10 d. sostinėje ir Lentvaryje. Šiemet renginyje dalyvaus 26 Vilniaus galerijos ir meno erdvės, kurios lankytojus pasitiks su naujų parodų atidarymais, atviromis menininkų studijomis, edukacine programa ir kitais meno renginiais.

Lankytojas gali įsitraukti į dialogą su menininku, susikurti visai kitokį, intymesnį, santykį negu įprastai besilankant parodose.

Gabrielė Radzevičiūtė

Vienas pagrindinių renginio tikslų yra ne tik supažindinti visuomenę su įvairiais šiuolaikinio meno procesais bei kūrėjais, bet ir skatinti daugiau sužinoti apie Vilniaus miesto galerijas ir meno erdves. Taip pat Vilniaus galerijų savaitgalio metu naująjį ekskursijų sezoną po meno galerijas  atidarys „Vilnius Art Walk“. Šiuo renginiu siekiama aktualizuoti idėjų ir meno procesų apykaitą didesnėje auditorijoje, kviečiant ir rečiau besilankančius parodose įsitraukti į pokalbį su menininkais, kuratoriais ir menotyrininkais.

Renginio išskirtinumą lemia ir tai, jog Vilniaus galerijų savaitgalio metu meno renginiai iš sostinės kelsis į Lentvarį siekiant įkontekstinti mažesnius kultūros centrus šiuolaikinio meno procesuose. Rugsėjo 9-10 d. Lentvario geležinkelių stoties pastatų komplekse duris atvers dvi šiuolaikinius kūrėjus pristatančios ekspozicijos „Depas”. Išskirtinėse erdvėse menininkai pristatys naujausius savo kūrinius leidžiančius kitaip atsiskleisti istoriniam šios vietos kontekstui, reflektuos vietos naratyvus.  

Vilniaus galerijų savaitgalis kelionę kvies pradėti rugsėjo 7 d. 17 val. VDA parodų salėje „Titanikas“, kurioje vyks parodos „Gdanskas Vilniuje, Vilnius Gdanske“ atidarymas.

Vilniaus galerijų savaitgalio koordinatorė Gabrielė Radzevičiūtė:

Palyginus su pernykščiu Galerijų savaitgaliu, šiemet visų pirma išaugo ir pačių Vilniaus meno galerijų bei menininkų / kuratorių susidomėjimas šiuo renginiu. Šiais metais dalyvauja net 26-ios meno galerijos ir meno erdvės, kurios tiek meno mylėtojams, tiek rečiau besilankantiems pasiūlys daugiau negu 40 meno renginių. Taip pat pasirodė labai svarbu ir toliau tęsti paties galerijų savaitgalio misiją ir tikslą – didinti šiuolaikinės kultūros, šiuo atveju šiuolaikinio meno prieinamumą visuomenėje.

Manau, kad Vilniaus galerijų savaitgalis yra unikalus renginys tuo, kad jo metu galima aprėpti didelę įvairovę šiuolaikinio meno procesų, kūrėjų, institucijų ir erdvių, kurios savaime generuoja ne tik idėjas, bet ir įtraukia miestą, žiūrovą tapti šių procesų dalimi. Tokio formato renginys yra patrauklesnis ir tiems, kurie galbūt visai nesidomi menu, ne vien dėl renginių gausos, bet ir dėl edukacinės programos, kurios metu visi galės aplankyti atviras menininkų studijas, ekskursijas.

Tokiu būdu ir pats lankytojas gali įsitraukti į dialogą su menininku, susikurti visai kitokį, intymesnį santykį negu įprastai besilankant parodose. Taigi pats renginys išlaikė savo koncepciją, tik stipriai išaugo. Kadangi Vilniaus galerijų savaitgalis yra atviras miesto renginys, šiais metais labai svarbu pasirodė kolaboruoti su kitomis iniciatyvomis ar renginiais, pavyzdžiui, bendradarbiaujame su „Lofas Fest“, taip pat su puikia iniciatyva „Vilnius Art Walk“. Šio savaitgalio metu yra labai svarbu ne tik parodyti kažką naujo, bet ir supažindinti su tuo, ką turime ir kas vyksta nuolat.

Pagrindiniai du svarbiausi kriterijai, kuriais remiantis atrinkome renginio dalyvius – tai šiuolaikinio, profesionalaus meno parodos ir projektai. Tačiau labai svarbu buvo parodyti ne tik geriausiai žinomas ir didžiausias galerijas, bet ir įtraukti mažesnes nepriklausomas meno erdves ir menininkų iniciatyvas.“

Reklama
Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt