Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Antrasis „Paviljono“ knygų savaitgalis: jauki alternatyva Vilniaus knygų mugei

Reklama

Vilniuje, Pylimo g. 21B įsikūrusiame kultūros klube „Paviljonas“ jau šį savaitgalį, gruodžio 1–3 d., antrus metus vyks „Paviljono“ knygų savaitgalis. Šiais metais lankytojus džiugins daugiau nei dvidešimt nemokamų renginių: vyks diskusijos, koncertai, knygų pristatymai, pokalbiai visuomenei aktualiomis temomis, dirbtuvės. Skaitytojai galės įsigyti knygų anglų ir lietuvių kalbomis leidyklų kainomis.

Tai tikrai nėra kontrrenginys Vilniaus knygų mugei, gal tik mažytė ir jauki alternatyva, nenusileidžianti mugei renginių kokybe.

Jurga Tumasonytė

Pasak programos koordinatorės rašytojos Aušros Kaziliūnaitės, šių metų „Paviljono“ knygų savaitgalyje  daug dėmesio bus skiriama tarpdiscipliniškumui ir temų įvairovei. Sau įdomių renginių ras melomanai, komiksų entuziastai, filosofai, atliekamosios poezijos mėgėjai, besidomintys performansų menu.

Norima ne tik kuo platesnę auditoriją paskatinti domėtis šiandieniniais kultūros procesais bei aktualijomis, bet ir suteikti žinių trokštantiems patiems į juos įsitraukti – visi norintys galės dalyvauti iš Australijos į Lietuvą grįžusios rašytojos Sandros Bernotaitės vedamose rašymo dirbtuvėse, vyks diskusijos apie nuomonių lyderius socialiniuose tinkluose ir aktyvų dalyvavimą literatūriniame lauke.

Knygynai „eureka!” ir „Six chairs books“ atėjusiems pasiūlys platų užsienio literatūros pasirinkimą, o skaitytų knygų knygynas „Juodas šuo“ – įsigyti senų, gerų, o svarbiausia, retų knygų.

„Paviljono“ knygų savaitgalis vienija ir leidėjus – visas tris dienas leidyklos „Kitos knygos“, „Rašytojų sąjungos leidykla“, „Apostrofa“, „Aukso žuvys“, „Lapas“, „Jonas ir Jokūbas“ bei „Odilė“ skaitytojams pristatys šios žiemos knygų naujienas, bus galimybė knygas įsigyti leidyklų kainomis. Kviesdami skirtingą, savitą, įvairią literatūrą leidžiančias leidyklas organizatoriai tikisi, jog kiekvienas atėjęs ras kažką savo skoniui.

VOX ART pasiteiravus, kas organizuoja šį renginį, knygų savaitgalio rengėjai turi atsakymą: „kai susirinkimuose pagalvojam, kaip reikėtų atsakyti į klausimą, kas organizuoja „Paviljono” knygų savaitgalį, turim atsakymą – geriau neklauskit.

Organizuoja jį Eurika Stogevičienė ir Jurga Tumasonytė iš knygyno „Eureka!”, Gediminas Baranauskas, Rasa Kregždaitė, Aira Niauronytė ir iš leidyklos „Kitos knygos”, Milda Kičaitė ir Dalia Linkevičiūtė iš Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos, renginių programą parengė ir kuruoja Aušra Kaziliūnaitė, facebook’o puslapį sukūrė ir komunikacija užsiima Edvinas Valikonis (jų abiejų renginiai taip pat vyks savaitgalį).

Turime dizainerę Ramintą Jogminaitę, kuri sukūrė logotipą ir visą vizualiąją medžiagą viešinimui, įvairius techninius klausimus padeda spręsti „Paviljono” šeimininkas Augustinas Beinoravičius, o architektas Kęstutis Baranauskas padėjo išsimatuoti „Paviljono” erdves – vietą, kurioje nėra nė vieno įprasto stataus kampo, kaip tik puikiai tinkamą tokiam vyksmui”.

Jurga Tumasonytė ir Aira Niauronytė VOXART plačiau papasakojo apie artėjantį renginį.


– „Paviljono” knygų savaitgalis vyks jau antrą kartą. Kokie įspūdžiai ir įgyta patirtis po pirmųjų metų atsiskleis šį knygų savaitgalį?

Jurga Tumasonytė: stengsimės išlaikyti praėjusių metų neformalią atmosferą ir kiekvieną vakarą užbaigti puikių grupių koncertais – penktadienį gros „Karšti klijai“, šeštadienį – „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“, sekmadienį grupės „Kabloonak“ pasirodymas. Šiais metais „Paviljono“ knygų savaitgalyje vyks dar daugiau renginių (23 renginiai per 3 dienas), kurie – šlovė knygų dievui, renginių dalyviams ir programos sudarytojai rašytojai ir ne tik Aušrai Kaziliūnaitei – bus nemokami.

– Pats renginio formatas, lyg sumažinta Vilniaus knygų mugės versija. Ar tai tam tikras „kontrrenginys“, neformalumo paieškos? Kodėl pasirinkta vieta – „Paviljonas“ ir kokie yra šio renginio siekiai?

Jurga Tumasonytė: „Paviljono“ knygų savaitgalis nėra sumažinta „Vilniaus knygų mugė“, kadangi visi renginiai čia nemokami ir vyks labai patogioje vietoje centre  – kultūriškai jau užsirekomendavusiame klube „Paviljonas“, kuris mums patinka dėl savo nešamos kultūrinės misijos, patogios vietos ir neformalios atmosferos. Užsukęs į „Paviljono“ knygų savaitgalį gali ne tik pasiklausyti diskusijos, naujos knygos pristatymo, sudalyvauti dirbtuvėse ar koncerte, bet ir įsigyti knygų leidyklų kainoms, išgerti puodelį kavos ar vyno su draugais, pabendrauti su savo mėgstamu rašytoju ar rašytoja.

„Paviljono“ savaitgalio tikslas – jaukiam ir įdomiam buvimui drauge suburti įvairaus amžiaus knygų mylėtojus ir mylėtojas ir parodyti, kad literatūra gali būti tiltas, jungiantis muzikos, kino, filosofijos, performanso meno bei  kitų kultūros sričių temas. Svarbu, kad kultūra būtų arti, patogiai ir prieinamai, kad į tą pačią sceną užliptų ir jau žinomi jauni menininkai, visuomenės veikėjai, ir jauni poetai, rečiau viešai matomi rašytojai, leidėjai ir kiti veikėjai ir veikėjos. Tai tikrai nėra kontrrenginys Vilniaus knygų mugei, gal tik mažytė ir jauki alternatyva, nenusileidžianti mugei renginių kokybe.

Emilija Visockaitė, Karolis Vyšniauskas, Algis Fediajevas, Daina Dubauskaitė. Nuotr. aut.: D. Dirgėla, D. Dubauskaitė, Bernardinai.lt, Nanook.

– Gal galėtumėte išskirti kelis renginius, kurie, jūsų manymu, temomis, asmenybėmis ar turiniu, tikėtina pritrauks didelį publikos dėmesį, gali sulaukti netikėtų reakcijų?

Aira Niauronytė: itin aktuali diskusija „Kaip visuomenę veikia nuomonių lyderiai socialiniuose tinkluose?“ Dalyvauja Donatas Puslys, Audronė Urbonaitė, Paulius Gritėnas, Algis Davidavičius, Oleg Surajev. Publikos susidomėjimo turėtų sulaukti pokalbis tema: „Kaip įveikti rašymo baimę?“ – Beatą Tiškevič kalbina Aušra Kaziliūnaitė; Žygimanto Kudirkos skaitymai su garso efektais, diskusija apie Artūro Tereškino romaną „Nesibaigianti vasara“ – pirmąjį Lietuvoje apie vyrų meilę ir seksą.

Taip pat intriguoja performatyvūs poezijos skaitymai „A+SAKYMAI“, pokalbis apie knygų klubus ar diskusija apie melomanų skaitomas knygas, be abejonės, leidyklų organizuojami naujų knygų pristatymai. Tikrai sunku išvardyti visus dėmesio vertus renginius, patariame perskaityti „Paviljono“ knygų savaitgalio programą.

„Paviljono“ knygų savaitgalio renginių programa

Penktadienis (gruodžio 1 d.)
13 val. MO muziejaus pristatymas: nauja kultūrinė erdvė Vilniaus centre
14 val. Kūrybinio rašymo dirbtuvės su Sandra Bernotaite: rašymas ir cenzūra
15 val. Artūro Tereškino romano „Nesibaigianti vasara“ pristatymasDalyvauja autorius, G. Labanauskaitė-Diena, A. Leonidovna
16 val. Poetės-kritikės apie kritiką ir poezijąDalyvauja V. Cibarauskė, L. Buividavičiūtė, L. Kreivytė
17 val. Witoldo Gombrowicziaus knygos „Lenkiški prisiminimai“ pristatymasDalyvauja B. Kuolytė, R. Valatka, V. Papievis, I. Aleksaitė, D. Kuolys
18 val. Diskusija „Kaip visuomenę veikia nuomonių lyderiai socialiniuose tinkluose?“Dalyvauja D. Puslys, A. Urbonaitė, P. Gritėnas, A. Davidavičius, O. Surajev
20 val. Pokalbis su aktore ir laidų vedėja Beata Tiškevič: „Kaip įveikti rašymo baimę?“Dalyvauja B. Tiškevič, A. Kaziliūnaitė
21 val. Žygimanto Kudirkos skaitymai su garso efektais
21.30 val. Grupės „Karšti klijai“ koncertas

Šeštadienis (gruodžio 2 d.)
14 val. Mindaugo Jono Urbono romano „Šimtmečių melancholija“ pristatymasDalyvauja autorius, M. Gailius
15 val. Miglės Anušauskaitės komiksų knygos „Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika“ pristatymasDalyvauja autorė, P. Gritėnas
16 val. Emmanuelio Levino knygos „Laikas ir Kitas“ pristatymasDalyvauja V. Bachmetjevas, J. Saldukaitytė, A. Davidavičius
17 val. Gabijos Grušaitės romano „Stasys Šaltoka. Vieneri metai“ pristatymasDalyvauja autorė, T. Vaiseta, Ū. Ambrasaitė
18 val. Geriau vėliau negu niekada: pažinti Patti Smith. Knygos „Tiesiog vaikai“ pristatymasDalyvauja I. Valantinaitė, J. Oškinis, K. Bitowt, K. Vyšniauskas
19 val. Rašytojos Aušros Kaziliūnaitės poetinis gimtadienio performansas „Jubiliejus“
20 val. A+SAKYMAI. Performatyvios poezijos skaitymaiDalyvauja V. Stankus, A. Tamulionytė, D. Lyzenko, S. Bulotas, N. Saulytis, M. Toločka ir kt.
21.30 val. „Lapkričio dvidešimtosios orkestro“ koncertas

Sekmadienis (gruodžio 3 d.)
13 val. Filosofinės knygos vaikams „Dieviškojo Sokrato mirtis” pristatymasDalyvauja D. Habdankaitė, R. Baranovas, E. Šidlauskas
14 val. Barucho Spinozos „Teologinio-politinio traktato” pristatymasDalyvauja L. Adomaitis, R. Baranovas, S. Čelutka, L. Peluritis
15 val. Istorija, kurios nemokė mokyklojeDalyvauja D. Pocevičius, E. Balčiūnas
16 val. Pokalbis apie knygų klubusDalyvauja A. Maldeikienė, A. Cesiulė, P. Višinskas, J. Tuleikytė
17 val. Kokios knygos įkvepia melomanus?Dalyvauja K. Vyšniauskas, E. Visockaitė, D. Dubauskaitė, A. Fediajevas
18 val. Grupės Kabloonak koncertas

Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt