Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Vienuoliktame festivalyje „Nepatogus kinas“ – (besi)keičianti realybė

Reklama

Spalio 12 d. Vilniuje ir Kaune, o vėliau dar dešimtyje miestų vienuoliktąjį kartą prasidės dokumentinio kino festivalis „Nepatogus kinas“. Šiais metais žiūrovų laukia daugiau nei 50 dokumentinių juostų, nagrinėjančių lygių teisių, politikos, ekologijos, istorijos ir kitas temas. Vedinas šūkio „Realybė keičia(si)“, festivalis kviečia  trumpam sustoti ir apmąstyti savo poziciją nuolat besikeičiančiame pasaulyje.

Dvi šių metų festivalio programos reikšmingai išsiskiria iš kitų, tačiau jos abi pasakoja apie trauminę visuomenės patirtį.

Virginija Vareikytė

Susidurti, įsiklausyti, apgalvoti ir kvestionuoti skirtingas realybes ir jų pokyčius žiūrovai galės apsilankydami per penkiasdešimt filmų, tradiciškai suskirstytų į septynias programas. Šalia konkursinės ir ryškiausius pastarųjų metų dokumentinius filmus pristatančios „Panoramos“ festivalis parengė penkias specialiąsias programas. Kviestinės kuratorės ir kritikės Rados Sesič sudaryta programa „Matuojant visuomenės karštį“ apjungia buvusių Jugoslavijos šalių kiną, pasakojantį apie karo padarinius visuomenei ir jautriais, bebaimes gyvenimo istorijas.

Festivalio žiūrovai galės pirmą kartą Lietuvoje susipažinti su geriausiu Kambodžos režisieriumi tituluojamo Rithy Panho darbais apsilankę kūrėjo retrospektyvos seansuose. Nors abiejų programų filmų autoriai geografiškai nutolę vieni nuo kitų, tačiau kūrybiniame kelyje vedini panašaus poreikio permąstyti savo tautos praeities tragedijas bei užmegzti dialogą su dabartimi.

Aštriabriaunį šiųmetinio festivalio pavidalą formuoja ir kita specialioji programa, skirta lygiateisiškumo problematikai. Atrinktus filmus festivalio organizatoriai apjungė klausimu „Kokia tavo istorija?“.  Kino seansų metu susipažinsite su realybe, matoma iš diskriminuojamųjų požiūrio taško.
Festivalio „Mėlynoji programa“ analizuos globalias aplinkosaugos problemas, o „Filmai, padedantys augti“ kvies vaikus ir jaunimą pamatyti pasaulį iš skirtingų paauglių perspektyvos.

Spalio 12–22 d. Vilniuje ir Kaune vyksiantis „Nepatogus kinas” vėliau persikels ir į kitus Lietuvos miestus. Spalio 25–29 d. festivalio seansai vyks Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje ir Tauragėje, o lapkričio 2–5 d. dalį festivalio programos galės pamatyti Ukmergės, Varėnos, Anykščių, Marijampolės ir Rokiškio žiūrovai.

Visą festivalio programą rasite čia

Festivalio „Nepatogus kinas“ viešųjų ryšių koordinatorė Virginija Vareikytė:

„Šių metų festivalio šūkis yra „Realybė keičia(si)“ – tai mintis, jog realybė kinta priklausomai nuo mūsų požiūrio į ją, tačiau kartu vyksta ir atgalinis ryšis – susidurdami su realybe mes patys keičiamės. Kartu tai ir noras tikėti, kad mūsų veiksmai gali padaryti reikšmingą pokytį mus supančioje aplinkoje. 

Dvi šių metų festivalio programos reikšmingai išsiskiria iš kitų, tačiau jos abi pasakoja apie trauminę visuomenės patirtį. Autorinėje Rithy Panho retrospektyvoje nagrinėjama tai, kad įvyko Kambodžoje 1975-1979 metais, siaučiant raudonųjų khmerų teroro mašinai. Genocido atminties problemas nagrinėjantis režisierius nepailsdamas kelia nusikaltėlių atsakomybės klausimą, nors iki šių dienų siekiama palikti tą laikotarpį užmarštyje.

Tačiau R. Panhas nesiekia teisti ar moralizuoti. Jis tiki, kad būtent kinas gali praskleisti tylos uždangą, įprasminti mirusiųjų atminimą ir priminti, kad tiesa, kad ir kaip stengtumeisi ją nuslėpti, vis viena anksčiau ar vėliau atsiskleis. Asmeniškai išgyventi įvykiai režisieriaus filmuose įgauna skirtingus pavidalus – nuo animacijos, kūrybiško žvilgsnio į archyvinę medžiagą iki inscenizacijų. Lietuvos žiūrovui pateikiami penki svarbiausi šio pasaulyje pripažinto autoriaus darbai – nuo 1989 debiuto „Saitas 2 („Site 2“) iki praėjusiais metais Kanuose pristatytos „Tremties” („Exil“).”

Reklama
Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt