Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Valdovų rūmuose – garso paroda „Paviršius yra istorija“

Reklama

Liepos 15–16 dienomis Valdovų rūmuose pristatoma Pasaulinei klausymosi dienai skirta garso instaliacijų paroda „Paviršius yra istorija“. Šešiose specialiai šiai parodai sukurtose instaliacijose vilniečiai ir miesto svečiai galės išgirsti Gedimino kalno nukirstų medžių ošimą, rūmų vėles, kaip skambėtų Gediminaičių dinastijos genealoginis medis ar Lietuvos didžiosios kunigaikštystės heraldika, slapta pasiklausyti Gedimino ir Lizdeikos pokalbių bei pakeliauti laiku.

Lankytojas yra kviečiamas atsitraukti nuo laiko dimensijos ir pasinerti į paties garso stebėjimą, klausymą.

Antanas Kučinskas

Įsitraukiant į tarptautinei klausymosi dienai visame pasaulyje skirtus renginius, Naujosios muzikos komunikacijos centras pristato skirtingų kartų šešių lietuvių kompozitorių – Antano Kučinsko, Snieguolės Dikčiūtės, Mantauto Krukausko, Gailės Griciūtės, Mato Drukteinio ir Agnės Matulevičiūtės – garso instaliacijas, kurias vienija bendra tema „Paviršius yra istorija“.

Kūrinių autoriai interpetuoja bendrą šių metų „pasaulinę“ temą: „Listening to the Ground“. Pristatomose instaliacijose paviršius suvokiamas kaip žemės ar objekto pagrindas, leidžiantis,  klausantis jo, suprasti materijos prigimtį ir tam tikrą kontekstą. Kartu, iš istorijos į paviršių galima „ištraukti“ ir aktualizuoti procesus, įvykius ar asmenybes, kurie pasirodo įdomūs ir reikšmingi iš šių dienų požiūrio taško.

Visas garsines instaliacijas, eksponuojamas skirtingose Valdovų rūmų vidaus erdvėse, vienijanti istorijos tematika – tai kartu ir praeitis, ir pasakojimas, jungiantis natūralius dabarties ir įsivaizduojamus buvusios aplinkos garsus, tiesioginį arba menamą naratyvą, padiktuotą vietos, erdvės ir su jomis susijusių objektų.

Garso instaliacijų parodą visi norintys galės aplankyti liepos 15–16 dienomis įprastu Valdovų rūmų darbo laiku: šeštadienį – 10–20 val., sekmadienį – 10–16 val. Paskutiniai lankytojai įleidžiami likus valandai iki muziejaus uždarymo. Dar daugiau intriguojančių Vilniaus miesto aplinkos garsų galite pasiklausyti interaktyvioje internetinėje svetainėje www.ltsounds.com.

Renginio organizatorius, kompozitorius Antanas Kučinskas:

„Pasaulinė klausymosi diena – tarptautinis aplinkos garsus tyrinėjančios muzikos bendruomenės renginys, vykstantis kiekvienais metais liepos 18 dieną. Pagrindinė šios iniciatyvos idėja – siekis atkreipti dėmesį į mus supančius garsus, jų įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui, emocinei būsenai, bendravimui, taip pat į akustinį miestų užterštumą.

Mintis susieti garso instaliacijų parodos temą su istorija gimė natūraliai. Kitais metais Lietuva mini 100-ąjį valstybės atkūrimo jubiliejų. Be to, šių metų Pasaulinės klausymosi dienos tema – žemės klausymas. Žemė, mūsų atveju, yra traktuojama ne tik kaip fizinis objektas, bet ir kaip tam tikra tautos, valstybės, tradicijos teritorija. Valdovų rūmai simboliškai visa tai įkūnija – autentiškas ir menamai autentiškas istorines atmintis ir tapatybes.

Pati renginio idėja gan prieštarauja tradiciniams muzikos žanrams, kurių pagrindinė raiška yra koncertai, o ne parodos. Šiuo atveju, lankytojas yra kviečiamas atsitraukti nuo laiko dimensijos ir pasinerti į paties garso stebėjimą, klausymą. Kiek svarbus garsas mūsų atminčiai ir, apskritai, ką mumyse jis gali pažadinti? Tai provokuojantys klausimai, kurie parodos menininkų bus tyrinėjami įvairiais aspektais.“

Reklama
Komentuokite