Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Unikalūs tradicinio dainavimo kursai kvies išlaisvinti balsą ir pažinti etnokosmosą

Reklama

Patirti tradiciją, išlaisvinti balsą ir atrasti unikalius dainavimo stilius, liepos pabaigoje pasiūlys tarptautiniai tradicinio dainavimo kursai. Antrą kartą organizuojamas renginys kviečia susiburti ir kartu ieškoti išskirtinių dainavimo manierų, pažinti platų žanrinį dainų spektrą, ieškoti dainavimo ir jo tradicinių kontekstų sąsajų.

Sujungdami jausmą ir techniką, ieškome to tikrumo ir natūralumo, į kurį šiuolaikiniai žmonės jau dažnai nebeatkreipia dėmesio.

Vera Venckūnaitė-Čepulienė

Liepos 26 – rugpjūčio 1 dienomis vyksiančiuose kursuose dėstys lietuvių, žydų, ukrainiečių ir lietuviškų sutartinių tradicinio dainavimo specialistai, be to, kursų programoje numatytos paskaitos, amatų užsiėmimai, ekskursijos bei vakaronės.

Intensyvių mokymų metu dalyviai dirbs pasirinktos dainavimo tradicijos grupėje, tačiau taip pat turės galimybę pažinti ir kitas tradicijas, užsiimti sodų rišimu ir muilo drožyba, rytine joga. Kaip pasakoja kursų meno vadovė, folkloro ansamblio „Tūla“ įkūrėja Vera Venckūnaitė-Čepulienė, tai vieninteliai tik tradiciniam dainavimui skirti kursai Lietuvoje. Jų metu dalyviai turi galimybę susikoncentruoti į vieną tradiciją, panirti į ją, padedant lektoriui, kadangi dirbama 5 dienas po 3-4 valandas.

„Mūsų dėstytojai stengiasi pristatyti išskirtinai autentiškas tradicijas, per šimtmečius susiformavusias dainavimo technikas, išraiškos priemones. Ieškomi būdai, kaip ta tradicija gali atsiskleisti šiuolaikiniame žmoguje, kaip ją perimti ir ja naudotis. Be to, bene vieninteliai kviečiame užsienio tautų tradicinio dainavimo specialistus. Norime, kad dalyviai susipažintų su kuo platesniu tradicinio dainavimo mokymo(si) spektru. Šiuose kursuose bandome ieškoti ne tik emocinių, bet ir fizinių tokio skambėjimo priežasčių – sujungdami jausmą ir techniką, ieškome to tikrumo ir natūralumo, į kurį šiuolaikiniai žmonės jau dažnai nebeatkreipia dėmesio“, – teigia Vera Venckūnaitė-Čepulienė.

Tradiciniai dainavimo kursai (2019). © Organizatorių nuotr.

Ypatingas dėmesys bus teikiamas šių metų kursų temai – kosmosui. Etnokosmologinis aspektas kursų dalyvius lydės paskaitų, vakaro programų ir dainavimo užsiėmimų metu. Bus aptariamas visatos reiškinių ir tradicijų ryšys, tradicinis kosmoso pasaulėvaizdis, liaudies dainų ir kosmologinių reiškinių sąsajos.

„Seniau žmogus save laikė viso pasaulio, visatos dalimi, atsidavė jos taisyklėms ir ja vadovavosi. Be abejo, todėl ir papročiuose, ir dainose galima rasti daugybę nuorodų į dangaus reiškinius, gal net ir susitapatinimą su jais. Žinome, kad neretai apeigų metu žmonės specialiai stengdavosi skleisti tokį balsą, kuris galėtų pasiekti dievybes, kilti tiesiai į dangų“, – pasakoja kursų meno vadovė.

Vakarinių programų metu dalyviams koncertuos pasaulyje pripažinti kursų lektoriai – muzikos akustikas, fizikas ir etnomuzikologas, folkloro atlikėjas Rytis Ambrazevičius, etnomuzikologė, žymiausia sutartinių tyrinėtoja ir atlikėja Daiva Vyčinienė, ukrainiečių tradicinio dainavimo specialistė, folkloro atlikėja ir kompozitorė Susanna Karpenko, viena žymiausių žydų tradicinio dainavimo atlikėja ir mokytoja Sasha Lurje.

Tradiciniai dainavimo kursai (2019). © Organizatorių nuotr.

Taip pat laukia ekskursija į unikalų A. ir A. Juškų etninės kultūros muzijejų, filmų, tradicinių šokių vakarai ir kosminiai pasidainavimai po žvaigždėmis. Kursus užbaigs jaukus dalyvių koncertas, pristatantis per savaitę įsisavintas dainavimo tradicijas. 

Šiemet, atsižvelgiant į kilusią pasaulinę pandemiją, kursuose bus ribojamas dalyvių skaičius, užsiėmimai organizuojami nedidelėse grupėse ir atvirose erdvėse, laikantis higienos rekomendacijų. Registracija į kursus ir daugiau informacijos ČIA.

Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt