Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Įvykių srautas / Lietuvoje

Šokio filmo „Duonos ir žaidimų“ kūrėjos: ar algoritmai gali mus pažinti geriau nei mes patys?

Reklama

Ypač pandemijos laikotarpiu išryškėjo menininkų susivienijimas, buvo nuolat inicijuojamos naujų formų paieškos, kurios padėtų pasiekti žiūrovą, esantį namuose. „Menų industrija“ pristato karantino įkvėptą šokio filmą „Duonos ir žaidimų“, kurio skaitmeninė premjera – jau sausio 8 dieną.

Kiekvienas mūsų turime, tarsi, savo asmeninį pasaulį, kuris yra prieinamas tik mums.

Judita Vassos

Filmo idėjos autorės Viktorija Bobinaitė, Judita Vassos, Odeta Riškutė sako, kad pandemijos laikotarpiu praleidžiant vis daugiau laiko prie ekrano, mes suteikiame algoritmų sistemai galimybę analizuoti mūsų įpročius bei elgseną daug platesniu mastu. Šokio filmas atliepia šių dienų aktualijas bei socialinių medijų įtaką vartotojams. Kūrėjos kelia probleminį klausimą: ar technologijos, paremtos algoritmais ir pasirinkimų analize, gali pažinti individą̨ geriau negu jis pats? 

„Technologijų tema mus domino jau labai seniai. Paskelbus pirmąjį karantiną galėjome nuodugniau įsigilinti į šią temą ir susidurti su algoritmų įtaka asmeniškiau ir ryškiau. Natūraliai pradėjome praleisti vis daugiau laiko prie elektroninių įrenginių, vis dažniau pastebėjome tendencingą informacijos pateikimą savo socialinėse paskyrose, o bendraujant supratome, kad kiekvienas mūsų turime, tarsi, savo asmeninį pasaulį, kuris yra prieinamas tik mums“, – pasakoja Judita Vassos.

© Kadras iš filmo.

Algoritmai daro įtaką, tačiau ne visi tą pastebi

Kūrėjos, besigilindamos į šią temą, suprato, kad daliai visuomenės algoritmų veikimo principas yra nesuprantamas, nors šie daro didelę įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui. Anot Viktorijos Bobinaitės, vis didesnę vietą mūsų gyvenime užima dirbtinis intelektas ar tam tikra algoritmų seka, kuri paveikia vienokį ar kitokį mūsų pasirinkimą ar sprendimą: ar tai būtų materialių daiktų įsigijimas ar politinių pažiūrų formavimas.

„Informacijos kiekis, pasiekiamas žmogui yra dramatiškai išaugęs ir tapęs toks didelis, jog žmogus yra priverstas pasirinkti jam aktualią informaciją. Tuo tarpų technologijos ir algoritmai visomis išgalėmis bando mums atrinkti būtent vieną ar kitą žinutę, informacijos šaltinį. Idealiame pasaulyje algoritmų diktuojamas turinys – didžiulė pagalba individui: tai tartum rodyklė bibliotekoje padedanti nepasiklysti. Tačiau, kita vertus, algoritmas gali pasitarnauti ir kaip neteisingą žinutę brukantis instrumentas“, – aiškina Viktorija Bobinaitė.

Ji algoritmų diktuojamą turinį mato kaip galimybę: „Galimybę greičiau pasiekti informaciją, gauti kokybiškesnį turinį, verslui monetizuoti savo veiklą, kūrybai pasiekti savo auditorija. Tačiau su sąlyga, kad kartu su technologine pažanga nepamiršime ugdyti ir savo žmogiškosios pusės – gebėjimo vertinti gaunamą informaciją racionaliai. Klystame galvodami, kad algoritmai – tiesiog mums aktualios informacijos, prekių ar paslaugų atvaizdavimas. Svarbu šviesti visuomenę, jog algoritmai dar nėra tiek pažengę, kad atskirtų informaciją nuo dezinformacijos ir galėtų pasiūlyti alternatyvą. Dėl šios priežasties algoritmai gali būti ir žalingi bei mus uždaryti melagingos informacijos burbule.“

Didžiausiu iššūkiu tapo laikas, o sprendimu – išskirtinė lokacija, kuri padėjo atskleisti filmo temą.

Odeta Riškutė

Antroji pandemijos banga pakeitė planus

Filmo režisierė ir operatorė Odeta Riškutė kelia sau ambicingą užduotį sujungti kino menui būdingus elementus su judesio retorika: „Prisijungti prie komandos mane pakvietė šio projekto sumanytojos, šokėjos Viktorija Bobinaitė ir Judita Vassos. Mintis dirbti su filmu, kuris jau turi nustatytą žanrą bei temą – mane išgąsdino, bet tuo pačiu labai suintrigavo.“

Kūrėja pasakoja, kad buriant filmo kūrybinę grupę ir rašant scenarijų, prasidėjo antroji pandemijos banga, buvo įvestas karantinas. Situacija privertė reaguoti ir keisti numatytus planus bei prisitaikyti. 

„Teko ne tik koreguoti visą numatytą filmavimo strategiją, maksimaliai sumažinti filmavimo grupės narių skaičių , bet ir keisti patį filmo scenarijų. Didžiausiu iššūkiu tapo laikas, o sprendimu – išskirtinė lokacija, kuri padėjo atskleisti filmo temą. Tautvydui Barščiui ir Neringai Mataitytei draugiškai įsileidus, visiškai nepažįstamų menininkų grupę, į savo išskirtinio interjero namus, gimė ir galutinis filmo scenarijus“, – atskleidžia Odeta Riškutė.

Šokio filme „Duonos ir žaidimų“ vaidina idėjos bendraautorės, šokėjos Viktorija Bobinaitė ir Judita Vassos. Kūrybinę komandą sudaro filmo režisierė ir operatorė Odeta Riškutė, montažo režisierė Urtė Emilė Aškelovičiūtė, garso režisierė Auksė Jurevičiūtė, spalvų dailininkas Justinas Vencius bei asistentė Danguolė Poškutė. Muzikos takelį filmui sukūrė kompozitorė Monika Sokaitė.

Filmo anonsas:

Pirmoji trilogijos dalis

Filmą pristatančios „Menų industrijos“ įkūrėjos Viktorija Bobinaitė ir Judita Vassos pažymi, jog kūrinys yra pirma trilogijos dalis. Ankstyvą rudenį numatoma pristatyti šiuolaikinio šokio spektaklio, analizuojančio vartojimo ir reklamos poveikį mūsų visuomenei, premjerą. Kūrybinis duetas taip pat atlieka meninį tyrimą Lietuvos šokio informacijos centro rezidencijų programoje. Tikimąsi, tai taps užuomazga į trečiąją trilogijos dalį, nagrinėjančią dezinformacijos problematiką.

Kaip pasakoja menininkės, skirtingose trilogijos dalyse nagrinėjamos temos yra glaudžiai susijusios. „Algoritmais pagrįsta sistema padeda reklamai pasiekti tikslinę auditoriją, tačiau tiriant nuodugniai šias temas įžvelgėme ir neigiamas algoritmų puses. Taip gimė idėja vystyti dezinformacijos temą. Dėkojame Lietuvos šokio informacijos centrui, kuris suteikė galimybę, kaip tik šiuo metu atlikti meninę rezidenciją ir išgryninti trečiosios trilogijos dalies formą. Manome, kad pasitelkus tokias pačias menines raiškos priemones, kurios yra naudojamos skaitmeninėje erdvėje paveikiai pasieksim žiūrovą ir paskatinsim gilintis į informacines temas ir jų poveikį kiekvienam asmeniškai“, – tikisi  Judita Vassos. 

Viktorija Bobinaitė papildo, kad pagrindinis visos trilogijos tikslas – skatinti žmonių sąmoningumą ir gebėjimą atrinkti, kas yra tikra, o kas ne. „Ypatingas dėmesys skiriamas jaunajai kartai, kuri užaugo ir savo asmenybes suformavo algoritmų ir dirbtinio intelekto aplinkoje“, – sako viena iš filmo autorių.

Šokio filmo „Duonos ir žaidimų“ premjera – sausio 8 d. 20:00 val. filmo internetiniame puslapyje. Filmas nemokamai bus rodomas vienerius metus. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Reklama
Komentuokite