Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Sniego žmonių gyvenimas – Tomo Daukšos personalinėje parodoje

Reklama

The Rooster Gallery rugsėjo 23 d. 18 val. kviečia į Tomo Daukšos personalinės parodos „It was around eleven o’clock at night“ atidarymą Radvilų rūmuose. Parodoje menininkas pristatys naujausius skulptūrinius objektus iš sniego žmonių (bigfutų) serijos.

Tai – keletą metų T. Daukšos vykdomo tyrimo dalis, apimanti sniego žmonių figūrėles ir jų atsiradimo istoriją.

The Rooster Gallery

Tai – keletą metų T. Daukšos vykdomo tyrimo dalis, apimanti sniego žmonių figūrėles ir jų atsiradimo istoriją. Menininkas siūlo dvi figūrėlių atsiradimo versijas. Pagal pirmąją, statulėlės buvo rastos asmens, tikinčio, kad jas padarė ir paliko sniego žmogus. Jis pradėjo mainyti figūrėles į maistą ir taip sukaupė nemažą įvairių dydžių ir spalvų bigfutų kolekciją, kurios dalis ir eksponuojama parodoje.

Antroji skulptūrėlių kilmės versija teigia, kad menininkas pats kuria objektus, bet sako gavęs juos iš asmens, tvirtinančio jog jie buvo padovanoti sniego žmogaus. Taigi menininkas prisistato kartu ir kaip šių artefaktų autorius, ir kaip tarpininkas tarp žiūrovo ir skulptūrėles sukūrusios paslaptingos būtybės.

T. Daukšos skulptūriniai objektai. © The Rooster Gallery

(At)kurdamas įvairias situacijas iš sniego žmonių kasdienybės, menininkas atskleidžia vis daugiau detalių apie juos ir jų gyvenimą: kasdienius užsiėmimus, apeigas, šeimyninius ryšius, bendruomeninę hierarchiją, tarpusavio komunikaciją ir kt. Iš fragmentiškų užuominų dėliojamas daugiaprasmis kompleksiškas pasakojimas, kuriame įsivaizduojama tampa tikra (ir atvirkščiai), o mitą nuo fakto teskiria vienas nedidelis žingsnis.

Nurodydamas į populiarias televizijos laidas ir dokumentinius filmus apie mistinius, paranormalius reiškinius bei naudodamas įvairias pasakojimo kūrimo strategijas, menininkas jungia mokslines įžvalgas su surežisuotais liudijimais ir taip sukuria hibridines naratyvines sistemas. Jų veikimas išbandomas čia pat, įtraukiant parodos lankytojus į mįslingą siužetą, kurio veiksmas prasideda… maždaug vienuoliktą valandą nakties.

T. Daukšos skulptūriniai objektai. © The Rooster Gallery

Tomas Daukša (g. 1988) – jaunosios kartos menininkas, 2019 m. įgijęs menų daktaro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2009 m. aktyviai dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir svetur, surengė personalinių parodų. Kūryba pristatyta tarptautinėse šiuolaikinio meno mugėse ir pagrindinėse Lietuvos šiuolaikinio meno institucijose. 2013 m. T. Daukšai skirta Ary Stillmano stipendija.

Bendradarbiaujant su Lietuvos dailės muziejumi paroda rengiama Radvilų rūmuose, Vilniaus g. 24 (įėjimas vidiniame Radvilų rūmų kieme). Paroda veiks iki 2020 m. spalio 9 d. IV-VI 16.00–19.00, VII 14.00–17.00. Dėl apsilankymo kitu metu galima susitarti el. paštu info@roostergallery.eu arba telefonu +370 675 30087.

Reklama
Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt