Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Įvykių srautas / Lietuvoje

Pristatys vieną svarbiausių, kas trejus metus vykdomą kultūros tyrimą

Reklama

KOG institutas sausio 28 d. 15 val. virtualiai pristatys tyrimą „Gyventojų dalyvavimas kultūroje ir pasitenkinimas kultūros paslaugomis“. Tyrimas buvo atliktas Lietuvos kultūros tarybos užsakymu.

Tyrimas (2020 m.) pasižymi tuo, jog yra ypač išsamus – detaliai analizuojama 10 apskričių ir 6 didžiųjų miestų kultūros vertinimo situacija.

KOG institutas

Reprezentatyvus Lietuvos visuomenės nuomonės tyrimas buvo inicijuojamas, siekiant nustatyti Lietuvos gyventojų nuomonę apie kultūros produktų ir paslaugų vartojimo, jų prieinamumo ir kokybės vertinimo lygį. Reprezentatyvus Lietuvos gyventojų tyrimas, paremtas tarptautine ESS-net Culture dalyvavimo kultūroje metodologija, vykdomas jau trečią kartą.

Naujausiasis gyventojų dalyvavimo kultūroje tyrimas (2020 m.) pasižymi tuo, jog yra ypač išsamus – detaliai analizuojama 10 apskričių ir 6 didžiųjų miestų kultūros vertinimo situacija. Tyrimo metu gyventojai buvo prašomi pasidalinti savo patirtimi bei nuomone apie įvairius kultūrinio gyvenimo aspektus – nuo lankymosi koncertuose ir teatruose iki naudojimosi archyvais bei viešųjų bibliotekų paslaugomis.

© KOG institutas

Renginys bus transliuojamas KOG instituto Facebook paskyroje ir Lietuvos kultūros tarybos Facebook paskyroje, taip pat transliaciją bus galima stebėti KOG instituto Youtube platformoje. Gyvos transliacijos metu tyrimo rezultatais pasidalins KOG instituto tyrimų ir įžvalgų vadovė Rūta Matulaitienė bei KOG instituto tyrimų ir analitikos vadovė Agnė Ambrazevičienė.

Buvo sulaukęs dalies kultūros atstovų kritikos

Pirmojo kartantino pradžioje, paskelbus apie planuojamą vykdyti tyrimą, Lietuvos kultūros taryba susilaukė dalies kultūros bendruomenės kritikos. Esą, pinigai švaistomi nebūtiniems reikalams, kai tuo metu kūrėjai ir kultūros organizacijos grumiasi su pandemijos pasekmėmis.

Vis dėlto, Lietuvos kultūros taryba plačiau paaiškino, kad „Gyventojų dalyvavimo kultūroje ir pasitenkinimo kultūros paslaugomis“ tyrimas yra tęstinis – įgyvendinamas kas trejus metus nuo 2014 m. 2014 ir 2017 m. tyrimą įgyvendino Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, nuo 2019 m. tyrimo įgyvendinimas perduotas Lietuvos kultūros tarybai. Viešojo pirkimo procedūra buvo pradėta dar 2020 m. vasario 12 d. Sutarties su viešąjį pirkmą laimėjusiu su KOG institutu vertė – 88 717,20 eurų.

Lietuvos kultūros taryba. © LKT

„(Tai) vienintelis išsamus kultūros paslaugų vertinimo tyrimas, todėl jo rezultatai svarbūs ir kultūros bendruomenei, ir kultūros politikos formuotojams. Šiais metais įgyvendinamas tyrimas kokybiškai skirsis nuo ankstesnių – daugiau nei dvigubai išplėsta respondentų imtis leis atspindėti ne  tik bendrą Lietuvos gyventojų dalyvavimą kultūroje, bet leis palyginti skirtumus tarp apskričių ir 6 didžiųjų savivaldybių. Šių metų tyrimas išskirtinis ir tuo, kad bus vertinamas ir Lietuvai bei pasauliui išskirtinis laikotarpis – trys dėl pasaulinės pandemijos Lietuvoje paskelbto karantino mėnesiai (nuo 2020 m. kovo 16 d. iki birželio 16 d.). Tai leis ne tik stebėti Lietuvos gyventojų dalyvavimo kultūroje tendencijas, bet ir atskleis, kaip kultūros vartojimo įpročiai, taip pat kultūros produktų ir paslaugų prieinamumas pasikeitė pandemijos metu. Šie duomenys bus be galo svarbūs analizuojant kultūros sričių atsparumą iššūkiams bei modeliuojant kultūros sektoriaus išėjimo iš šios sudėtingos situacijos scenarijus“, – pristatydama tyrimą teigė buvusi Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė, dabar einanti kultūros viceministrės pareigas.

Reklama
Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt