Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Paskelbė Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatus

Reklama

Kultūros ministerijos tiesiogiai transliuojamos ceremonijos metu buvo paskelbti šeši šių metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai. Ceremonijoje dalyvavo laikinai pareigas einantis kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas ir Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkas, kino režisierius Audrius Stonys.

Turbūt vienintelis kriterijus yra ta šviesa, kurią skleidžia meno žmonės, kurios neužgesina, neuždengia nei istorijos, nei laiko, nei pandemijos pelenai.

Audrius Stonys

Lietuvos nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius 7 metus, taip pat kūriniai, sukurti per visą gyvenimą.

Įvertinusi 45-ių visuomenės pasiūlytų kandidatų veiklą kultūros ir meno srityje, komisija tarpinio balsavimo metu atrinko dvylika pretendentų gauti Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas, iš jų buvo išrinkti šeši laureatai.

Ceremonijos pradžioje sveikinimo žodį tardamas l.e.p. kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas dėkojo komisijai ir jos pirmininkui už darbą bei sveikino laureatus.

„Nelengvu laiku skelbiame šių metų nacionalines kultūros ir meno premijas. Kultūra išgyvena tikrai sudėtingą laikotarpį, susiduria su labai dideliais iššūkiais. Deja, turime ir labai skaudžių netekčių. Vakar be galo liūdna žinia mus pasiekusi – dirigento Petro Bingelio, nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, netektis, didžiulis praradimas visai Lietuvos kultūrai. Tačiau manyčiau, kad premijos, kurias skelbsime netrukus, yra ir vilties žinia. Vilties prošvaistė, kad kultūros gyvenimas Lietuvoje nesustoja, kad kūryba, tvirtybė, kultūros žmonių kūrybingumas sugeba įveikti visas tas sudėtingas aplinkybes ir eiti toliau. Sveikinu iš karto visus laureatus, kurių pavardes netrukus išgirsime, ir visiems Lietuvos žmonėms linkiu tvirtybės, sveikatos ir kūrybingumo“, – sveikino Mindaugas Kvietkauskas.

Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkas kino režisierius Audrius Stonys taip pat dėkojo kolegoms ir paskelbė šių metų laureatus.

„Noriu padėkoti kolegoms, komisijos nariams, kurie iš tiesų labai sąžiningai, kruopščiai dirbo, atrinkdami nagrinėdami kiekvieną – iš tiesų galiu pasakyti atsakingai kiekvieną pateiktą kandidatūrą. <…> Turiu pasakyti, kad aišku nebuvo lengva. Ne tik dėl pasikeitusių sąlygų, nuotolinių posėdžių, bet ir dėlto, kad kultūra ir menas yra substancija, sunkiai išmatuojama, pasveriama, palyginama. Turbūt vienintelis kriterijus yra ta šviesa, kurią skleidžia meno žmonės, kurios neužgesina, neuždengia nei istorijos, nei laiko, nei pandemijos pelenai. Manau, kad šita premija – tai yra pagarbos ir dėkingumo ženklas tiems mūsų kultūros šviesuliams, kurie savo šviesa dalinasi su visais Lietuvos žmonėmis“, – kalbėjo Audrius Stonys.

Nacionalinės kultūros ir meno premija skiriama:

– rašytojui SAULIUI TOMUI KONDROTUI – už pasaulį be ribų literatūroje;

– kino operatoriui JONUI (JANUI) VITOLDUI TOMAŠEVIČIUI – už Lietuvos kino vaizdo poetikos aukštumas;

– aktorei REGINAI ŠALTENYTEI – už nuosekliai puoselėtą vaidybos meno meistrystę;

– muzikologei RŪTAI STANEVIČIŪTEI – už muzikos kultūros modernėjimo viziją ir kritinės minties atvirumą;

– architektui GINTARUI BALČYČIUI – už miestui ir žmogui atvirą architektūrą;

– dailininkei EGLEI RIDIKAITEI – už kultūros paveldo aktualizavimą šiuolaikinėje tapyboje.

Į Nacionalines kultūros ir meno premijas šiais metais pretendavo: kino operatorius Jonas Vitoldas Tomaševičius (Janas Vitoldas Tomaševičius), aktorius Vidas Petkevičius, choreografė Birutė Letukaitė (Birūta Komskienė), rašytojas Saulius Tomas Kondrotas, aktorė Regina Šaltenytė, menotyrininkė Giedrė Jankevičiūtė, operos solistas Edgaras Montvidas, dailininkė Eglė Ridikaitė, muzikologė Rūta Stanevičiūtė, režisierius Gytis Padegimas, architektas Gintaras Balčytis, fotomenininkas Remigijus Treigys.

Komisijos nariai – architektas Audrius Ambrasas, aktorius Vladas Bagdonas, filosofas Jonas Dagys, kompozitorius Giedrius Kuprevičius, muzikologė Jūratė Katinaitė, rašytoja Danutė Kalinauskaitė, vizualaus meno kūrėjas Artūras Raila, teatrologė Ramunė Marcinkevičiūtė, literatūrologė Jūratė Sprindytė, menotyrininkė Jūratė Tutlytė.

Kasmet skiriamos premijos yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijų laureatų diplomai ir ženklai bus įteikti Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.

Komentuokite