Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Naujas performanso dokumentavimo metodas – Marijos Griniuk meninio tyrimo parodoje

Reklama

Nuo liepos 17 d., penktadienio, Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) prasideda šiuolaikinio meno kūrėjos Marijos Griniuk meninio tyrimo paroda „Technovojerizmas ir performansą atliekantis kūnas“.

Noriu paklausti savo parodos auditorijos – kokie jos lūkesčiai dėl etinių sprendimų ir meninio darbo skaidrumo projektuose, naudojančiuose biometrinius duomenis?

Marija Griniuk

Parodą-instaliaciją lydi portfolio / dokumentacija, pristatanti menininkės sumanymus, įgyvendintus per pastaruosius dvejus metus. Pirmojoje dalyje užfiksuoti M. Griniuk dalyvaujamieji projektai, kuriuose ji naudojo EEG (elektroencefalogramos) įrangą, perteikiančią performansą atliekančio menininko smegenų veiklos dinaminius biometrinius duomenis. Parodoje šie duomenys konvertuojami į judančius vaizdus ir garsą. Antrojoje dalyje pristatomi autorės kūno atspaudai, t.y. statiniai biometriniai duomenys – kai kurie šių duomenų pasikeis su laiku kintant menininkės kūnui. 

Laplandijos universitete doktorantūros pakopoje studijuojanti menininkė siekia sukurti performanso dokumentavimo metodą per kūno biometrinių duomenų matavimus, atliktus gyvų performansų metu. Šį metodą M. Griniuk integruoja į savo performansus nuo 2015 m., o studijų metu pradėjo meninį tyrimą, kurio tikslas – sukurti programą, leidžiančią performanso menininkams patiems dokumentuoti savo renginius EEG ir kitų technologijų pagalba.

Paroda „Technovojerizmas ir performansą atliekantis kūnas“. © Marija Griniuk

Pastaruosius penkerius metus tyrimo metu menininkė naudojo tik savo kūną, tačiau dabar planuoja įtraukti ir kitus žmones. „Kai pradedu mąstyti apie tyrimą su kitais asmenimis, šis klausimas man sukelia etinių dilemų, todėl noriu paklausti savo parodos auditorijos – kokie jos lūkesčiai dėl etinių sprendimų ir meninio darbo skaidrumo projektuose, naudojančiuose biometrinius duomenis? Ar auditorijai svarbu žinoti, kas nutinka su jų kūno įspaudais? Ką dalyviai norėtų, kad menininkai, dirbantys su jų duomenimis, papasakotų savo publikai?“ – domisi autorė. 

Paroda atveriama be specialaus atidaromojo renginio, tačiau liepos 17 d. nuo 14 val. iki 18 val. lankytojai turės galimybę susitikti ir pabendrauti su autore.

Marija Griniuk – performanso kūrėja, tapytoja, kuratorė. 2008 m. įgijo tapybos restauratorės specialybę Vilniaus dailės akademijoje, 2017 – performanso kūrėjos išsilavinimą Jutlandijos dailės akademijoje (Danija). 2020 m. baigė tapybos magistro studijas Konstfack universitete (Stokholmas, Švedija). Šiuo metu studijuoja doktorantūros pakopoje Laplandijos universiteto Meno ir dizaino fakultete (Suomija). Daugiau apie menininkę: www.griniuk.nu

Marijos Griniuk paroda Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki liepos 25 d. Lankymas – nemokamas. Parodą iš dalies remia LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

Reklama
Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt