Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Naikinimo ir nykimo estetika – D. Aleksos parodoje „Išpisti langai“

Reklama

POST galerija (Laisvės al. 51A, 4 a., Kaunas) tęsia projektą „Šiuolaikinio meno sklaida POST galerijoje“, spalio 13 d., 19 val., pristatydama skulptoriaus ir tarpdisciplininio meno kūrėjo Dano Aleksos personalinę parodą „Išpisti langai“.

Tai toli gražu nėra komfortabilus kūrybinis procesas studijoje. Vengiau policijos, susidūrimų su benamiais.

Danas Aleksa

Danas Aleksa jau keletą metų tyrinėja nykimo/naikinimo estetikos fenomeną, egzistuojantį mūsų kultūroje. Kategorijos, anksčiau priskirtos blogiui arba gėriui, šiandieniniame postmoderniame kontekste tampa takiomis. Išdaužtas langas pats savaime nėra blogis be šį aktą sukėlusių priežasčių. Tokiu atveju žiojėjanti anga lange yra tiesiog reginys.

Menininko studija – apleistos miesto erdvės, o medžiaga – tose erdvėse rasti artefaktai, kuriuos D. Aleksa apjungė į instaliacijas, jų prasmių lauką papildydamas informacija, surasta įvairiuose šaltiniuose. Parodoje bus pristatyti nauji kūriniai, sukurti specialiai šiai parodai. Pirmoji su šiuo tyrimu susijusi instaliacija „Skraidantys akmenys“ buvo rodyta būtent „POST“ galerijoje, parodoje „Mind the Object # 2“ 2015 metais. Paroda veiks iki 2017 m. lapkričio 4 d.

Projektą finansuoja Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Menininkas Danas Aleksa apie parodą:

„Ši paroda man asmeniškai yra labai svarbi. Į temą gilinuosi jau keletą metų, turbūt atėjo laikas kažkokiam esminiam nuveikto darbo pristatymui. Todėl tą didįjį iššūkį siečiau su atsakomybe prieš nuveiktus darbus ir siekį juos tinkamai pristatyti žiūrovui. 

Nemažai teko landžioti po apleistas vietas, „skolintis“ įvairius ten aptiktus artefaktus.  Tai toli gražu nėra komfortabilus kūrybinis procesas studijoje. Vengiau policijos, susidūrimų su benamiais, dar kažko, nors ypatingų nutikimų ir nepatyriau. Šias ekspedicijas irgi galėčiau įvardinti kaip tam tikrus iššūkius.

Ir trečias iššūkis daugiau susijęs su fizika ir kompozicija – kaip suvaldyti milžiniškas galerijos patalpas. Dar niekados neteko užpildyti savo darbais tiek daug tuščios erdvės.

Kas mano auditorija? Auditorija – visi tie, kuriems rūpi parodoje keliami klausimai. Diskusijų apie paveldą, urbanistiką labai daug. Mano paroda apie naikinimo, nykimo fenomeną. Domintis istorija, jos užkulisiais, vis labiau įsitikinu, kad mumyse greta kūrimo slypi naikinimo genas.

Nesenai skaitinėjau Homero „Iliadą“. Europos rašytinės kultūros paminklas, kuriame aprašoma miesto baigtis. Tikiuosi, parodos pagrindinė idėja bus lengvai prieinama ne tik meno žmonėms, bet ir kitas socialines grupes atstovaujantiems žiūrovams.“

Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt