Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

„Muzikalkės“ kursuose bus ugdomi drąsūs jaunieji muzikos kūrėjai

Reklama

Vienintelė Lietuvoje muzikos kūrybos mokykla „Muzikalkė“ pradeda registraciją į studijas, skirtas vaikams ir jaunimui. Improvizacijos, dainų kūrimo ir kompozicijos kursuose dėstys vieni žymiausių šalies atlikėjų bei kompozitorių, o pagrindinis siekis – išugdyti laisvą ir eksperimentuoti nebijančią kūrybišką asmenybę.

Pati besimokydama muzikos jaučiau, kad labai trūksta erdvės, kurioje būtų supažindinama, kaip praktiškai pritaikyti gautas žinias ir įgūdžius.

Juta Pranulytė

Vos prieš metus kompozitorės Jutos Pranulytės su bendraminčiais įkurta „Muzikalkė“ – ne tik naujo požiūrio į muzikos mokymą, bet ir tobulėjimo erdvė, skirta jauniesiems muzikos kūrėjams. Kaip pasakoja mokyklos įkūrėja ir direktorė, kursai sudaryti moduliais – skirtingas temas pristatys vieni geriausių Lietuvoje muzikos kūrybos profesionalų, kurių idėjos lenkia laiką, veikla įkvepia, o patirtis motyvuoja augti.

„Pati besimokydama muzikos jaučiau, kad labai trūksta erdvės, kurioje būtų supažindinama, kaip praktiškai pritaikyti gautas žinias ir įgūdžius, kurioje būtų galima eksperimentuoti, kūrybiškai tobulėti ir atrasti muzikos teikiamą džiaugsmą. Esame vienintelė muzikos mokykla Lietuvoje, kuri ugdo ne muzikantus-atlikėjus, o muzikos kūrėjus. Mūsų dėstytojai moko ne tik teorijos, bet pasidalija ir sukaupta gausia kūrybine, koncertine patirtimi, atskleidžia šiandienos muzikinės aplinkos aktualijas ir sėkmingos kūrybinės veiklos paslaptis“, – pasakoja Juta Pranulytė.

Nuo rugsėjo mėnesio pradžios muzikos kūrybos mokykla siūlo tris kryptis, kuriose 14–19 metų mokiniai galės gilinti žinias ir tobulėti: improvizacija, dainų kūrimas bei kompozicija. Visų šių šiuolaikiniais mokymosi principais paremtų ir įprastų muzikos mokyklų programą papildančių kursų metu „Muzikalkės“ dėstytojų komanda ir kviestiniai lektoriai padės atskleisti jaunųjų talentų kūrybines galias, išlaisvins bei suteiks įgūdžių kurti muziką jiems artimiausiais raiškos būdais.

Arturas Bumšteinas. © „Muzikalkė“

Improvizacijai reikia drąsos

Ar stebint džiazo koncertą, kai atlikėjai pradeda improvizuoti, niekada jums nekilo klausimas, kaip jie nebijo? „Groti improvizacinę muziką yra sunkiau, tačiau tam reikia didesnės drąsos“, – kartą duotame interviu yra pasakęs vienas iš „Muzikalkės“ improvizacijos kurso dėstytojų saksofonistas Liudas Mockūnas.

Šiuose dvejų metų trukmės kursuose dalyviai mokysis spontaniškos kūrybos. Muzikuojant su grupe ar solo bus ugdoma reakcija, pasitikėjimas savimi ir instrumento kontrolė, lavinama klausa, ritmikos pojūtis ir kiti improvizacijos menui reikalingi įgūdžiai. Taip pat bus supažindinama su įdomiausiais improvizacijos istorijos faktais, analizuojami žinomų atlikėjų stiliai.

Vienas iš pagrindinių „Muzikalkės“ išskirtinumų – nuolatinė praktika, gyvas kūrybinių idėjų išbandymas bei reguliarūs susitikimai su šiuolaikinės muzikos klausytojų auditorija. Todėl, kaip ir kitų kursų metu, kiekvieno improvizacijos kurso semestro pabaigoje studentai viešame koncerte pristatys savo muzikines improvizacijas.

Studentė Liepa. © „Muzikalkė“

Dainos kelias – nuo pirmo žodžio iki įrašo

Dainų klausomės visur ir visada. Galbūt ne kartą esame pasvajoję tapti garsiais atlikėjais, į kurių koncertus susirenka milijonai sekėjų. Jeigu nors kartą esate bandę patys parašyti dainą, tikriausiai teko ir susimąstyti: ką reikia daryti, kad ji skambėtų profesionaliai, „kabintų“ klausytojus ir sulauktų sėkmės? Kaip daromos dainų aranžuotės ir, galų gale, ką reikia daryti, norint išleisti savo albumą?

Tam, kad jūsų svajonės taptų realybe, „Muzikalkė“ parengė dainų kūrimo kursą. Paskaitų metu pagrindinis dėmesys yra skiriamas praktinėms užduotims – dainų tekstų, melodijų, formų, atlikimo bei aranžavimo įgūdžių tobulinimui. Studentai susipažins su kūrybos technikomis ir procesu – nuo nulio ar juodraštinio varianto iki radijo formato.

Vienerių metų trukmės kursuose sukaupta kūrybine ir koncertine patirtimi dalinsis tokie žinomi dainų kūrėjai ir atlikėjai, kaip „Baltos varnos“ ar Rokas Grajauskas (Jama). Viso mokymosi kelio metu lydės kurso vadovė kompozitorė ir atlikėja Raminta Naujanytė-Bjelle. Kartu su ja mokiniai kurs išbaigtas dainų aranžuotes bei turės galimybę patirti dainų įrašymo procesą. O taip pat, bendradarbiaujant su MAMA Studios garso režisieriais, kurso pabaigoje bus išleidžiamas skaitmeninis originalių dainų albumas.

Pamoka. © „Muzikalkė“

Kompozitoriaus sėkmė slypi gyvoje praktikoje

Dar vienas, taip pat dvejų metų trukmės, „Muzikalkės“ kursas skirtas ateityje norintiems tapti profesionaliais kompozitoriais, kurių kūrinius atliks garsiausi pasaulio orkestrai, jų muzika skambės ryškiausių režisierių spektakliuose ar kino filmuose. Toks kelias prasideda nuo šiuolaikinės muzikos kūrybos metodų pažinimo, atviro požiūrio ir profesionalių dėstytojų.

Kompozicijos kursuose jauniesiems autoriams suteikiami teoriniai muzikos kūrybos pagrindai, lektoriai supažindina su naujausiomis meno praktikomis. Studentai dirba grupėje – kūrybinių dirbtuvių su atlikėjais metu vysto kompozicijas, taigi visuose etapuose turi galimybę gyvai išbandyti savo muzikines idėjas ir eksperimentuoti. 

Kiekvieno semestro pabaigoje Lietuvos kompozitorių sąjungoje vyks koncertas – sukurtų kūrinių pristatymas. Su kurso dalyviais dirbs kompozitoriai Mārtiņš Viļums, Juta Pranulytė, Artūras Bumšteinas, Agnė Matulevičiūtė, taip pat fortepijono atlikėja Marta Finkelštein, ansamblis „20 Fingers Duo“ ir kiti.

Į visus muzikos kūrybos mokyklos „Muzikalkė“ kursus galima registruotis ČIA. Priėmimas vyksta iki rugpjūčio 15 dienos.

Reklama
Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt