Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Įvykių srautas / Lietuvoje

M. Kavaliausko fotoparodoje „A-taškas“ – žmogiškasis aviacijos veidas

Reklama

Balandžio 13 d. Kauno fotografijos galerja ir vėl atveria savo duris lankytojams bei kviečia „pakeliauti“ su fotografo Mindaugo Kavaliausko paroda „A-Spot“ (liet. „A-taškas“) apie lėktuvų stebėjimo reiškinį.

Čia jaudinantis aviacijos vaizdas ir garsai dera su sportine veikla, užkandžiavimu, vaikų edukacija, romantiškais susitikimais ar netgi terapija.

Kauno fotografijos galerja

Žavėtis aviacija pradėta tada, kai į orą pakilo pirmosios skraidymo mašinos. Daugelis vaikų, gimusių XX a. II pusėje, dar prisimena, kai savaitgaliais tėvai juos veždavosi į oro uosto apylinkes stebėti lėktuvų. Šiandien lėktuvų stebėjimas yra kur kas kompleksiškesnis reiškinys, kurį lydi daugybė „kur?“, „kodėl?“, „kada?“, „kas?“, „kaip?“ ir „oho“.

Kai kuriuose „A-taškų“ oro uostuose įrengtos specialios lėktuvų stebėjimo zonos, pastatytos platformos. Į „A taškus“ lankytojai ateina fotografuoti, žymėtis lėktuvų registracijos numerių. Čia jaudinantis aviacijos vaizdas ir garsai dera su sportine veikla, užkandžiavimu, vaikų edukacija, romantiškais susitikimais ar netgi terapija.

M. Kavaliauskas. A-SPOT. Barselona, BCN (2016). © Aut. nuotr.

Vieni žmonės į šias vietas atvyksta atsisveikinti su artimaisiais ir stebėti, kaip jų lėktuvai pakyla, o kitiems lėktuvų judėjimas – tai būdas įveikti namų ilgesį. Prisiekusiam skrydžių stebėtojui apsilankymas kiekvieno pakeleivingo oro uosto „A taške“ gali prilygti piligrimystei.

Kauno fotografijos galerijoje eksponuojamo ciklo „A-taškas“ fotografijos buvo kuriamos Oklando (Naujoji Zelandija), Singapūro, Šv. Martyno salos, Stambulo, Vilniaus, Rygos, Varšuvos, Berlyno, Kopenhagos, Frankfurto, Londono, Paryžiaus, Tulūzos, Baselonos, Lisabonos, Ciuricho, Atlantos, Hjustono, Los Andželo, San Francisko, Vašingtono ir kitų miestų oro uostuose ar aplink juos.

M. Kavaliauskas. A-SPOT. Ryga, RIX (2016). © Aut. nuotr.

Cikle tyrinėja žmogiškąjį civilinės aviacijos veidą

2015 m. pradėtas ciklas „A-taškas“ yra antroji Mindaugo Kavaliausko „travel’AIR“ projekto, tyrinėjančio žmogiškąjį civilinės aviacijos veidą, dalis. Pradėjęs organizuoti festivalį KAUNAS PHOTO (2004), fotografas asmeninei kūrybai nebeturėjo laiko. Tačiau, dažnai skraidydamas į parodas, festivalius ir portfolio peržiūras Europoje ir už jos ribų, atrado, kad fotoaparatu galima atvaizduoti žmogaus santykį su aviacija oro uostuose, lėktuvuose. Taip gimė projekto „travel’AIR“ idėja.

Balandžio 13 d. 18 val. „Kaunas Gallery“ Facebook paskyroje bus transliuojama virtuali Mindaugo Kavaliausko ekskursija po parodą, kurios metu fotografijų autorius papasakos apie pristatomą fotografijų ciklą ir pasidalins įdomiomis fotografijų užkulisių akimirkomis. 

M. Kavaliauskas. A-SPOT. Los Andželas, LAX. © Aut. nuotr.

Paroda veiks iki gegužės 2 d. Parodą remia Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė.

Reklama
Komentuokite