Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Kultūros ministras M. Kvietkauskas: tai – labai ženkli, išskirtinė parama

Reklama

Ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas pristatė Vyriausybės priimtas naujausias ekonomikos skatinimo plano priemones, skirtas kultūros sektoriaus atsigavimui. Sudėjus anksčiau ir dabar paskirtą paramą, anot ministro, visa bendra suma sudaro 68,3 mln. eurų ir yra didžiausia Baltijos šalyse.

Iš tų lėšų mes galėsime sutvarkyti viešosios Adomo Mickevičiaus bibliotekos priešgaisrinę apsaugos sistemą. Tai tikrai būtinosios išlaidos.

Mindaugas Kvietkauskas

„Turime iš tiesų labai gerų naujienų kultūros sektoriui. Vakar, papildžius ekonomikos skatinimo plano priemones, Vyriausybė skyrė papildomas dideles lėšas kultūros sektoriui, išskirdama jį, kaip vieną iš prioritetinių, skatinant valstybės gyvenimo atsigavimą ir tolesnę raidą“, – džiaugėsi ministras.

Kaip teigė Mindaugas Kvietkauskas, trečiadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje buvo papildomai skirta 16,7 mln. eurų kultūros organizacijų ir meno kūrėjų veiklai. Su jau anksčiau skirtais 8,3 mln. eurų, parama kultūros sektoriaus veikloms dabar sudaro 25 mln. eurų. 

„Lėšos, skirtos meno veikloms per Kultūros tarybą ir Lietuvos kino centrą, bus paskirstytos visiems kultūros sektoriaus segmentams – ir valstybinėms, ir savivaldybių, ir nevyriausybinėms organizacijoms. Taip pat bus padidintas ir individualių stipendijų finansavimas“, – teigė M. Kvietkauskas.

Ministras pranešė, kad taip pat numatyta speciali priemonė renginių organizatoriams. Skatinant, kad reinginiai būtų perkeliami po karantino, o ne atšaukiami, organizatoriams bus padengiamos su renginių perkėlimu susijusios išlaidos.

Kartu, kaip pagalbą sektoriui dėl karantino, Vyriausybė skyrė ir bendruomenėje dviprasmiškai vertinamą papildomą paramą – 43,3 mln. eurų – valstybės kultūros įstaigų infrastruktūrai (18,3 mln. eur – Kultūros ministerijos žinioje esančioms įstaigoms ir 25 mln. eur – savivaldybės įstaigoms). Kaip teigė ministras, lėšos skirtos daugiau nei 80-čiai kultūros įstaigų visoje Lietuvoje

„Tai paskatins išspręsti įsisenėjusias infrastruktūros problemas ir greičiau pabaigti tuos infrastruktūros projektus, kurie šiuo metu jau yra vykdomi, kad po karantino laikotarpio mūsų kultūros įstaigos, teatrai, muziejai, kurie šiuo metu yra rekonstruojami, galėtų daug greičiau atsidaryti ir priimti lankytojus ir žiūrovus“, – kalbėjo ministras.

Spaudos konferencijos metu atsakydamas į klausimą, ar tokia parama šiuo metu yra tikslinga ir, iš tiesų, ar susijusi su tiesiogine pagalba kultūros sektoriui, jis teigė, kad tai investicija – ir į kultūrą.

„Bus geriau ir kultūros lankytojams, ir žiūrovams, ir patiems menininkams. Daug tų projektų yra susiję ir su pačių meno kūrėjų veiklos sąlygomis, ir taip pat su tokių įsisenėjusių problemų sprendimais, pavyzdžiui: iš tų lėšų mums pavyks greičiau pabaigti Nacionalinio dramos teatro rekonstrukciją, iš tų lėšų mes galėsime sutvarkyti viešosios Adomo Mickevičiaus bibliotekos priešgaisrinę apsaugos sistemą. Tai tikrai būtinosios išlaidos. Sakykime, Kaune, Čiurlionio muziejaus sistemoje, yra tikrai daug memorialinių muziejų, (…) kurie verkte laukia remonto jau ilgus metus – mes galėsime tai padaryti“, – argumentavo Mindaugas Kvietkauskas.

Sveikindamas Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga, Kultūros ministras pranešė ir apie specialią priemonę įsigyti knygų ir kitų spaudinių bibliotekoms – tam skirta 1,7 mln. eurų. Pasak Mindaugo Kvietkausko, per 2008-ųjų metų krizę bibliotekoms skirtos lėšos įsigyti knygų buvo „tikrai drastiškai labai sumažintos“, todėl iki šiol reikėjo pasivyti: „Dabar gavus tokias dideles papildomas lėšas, mes pasieksime Europos sąjungos vidurkį, lėšų skiriamų knygoms įsigyti vienam gyventojui. Tai – iš tikrųjų didžiulis žingsnis pirmyn ir įrodymas, kaip karantino situacija paskatina mus naujiems be galo pozityviems sprendimams.“ 

Mindaugas Kvietkauskas susumavo, kad bendra trečiadienį Vyriausybės posėdžio metu patvirtinta papildoma lėšų suma kultūros sektoriui siekia 60 mln. eurų, o šiuo metu visa bendra suma, skirta kultūros sektoriaus problemoms spręsti ir veikloms skatinti, – 68,3 mln. eurų 

„Šiuo metu ši parama kultūros sektoriui yra didžiausia Baltijos šalyse. (…) Tai – labai ženkli, išskirtinė parama. Labai džiaugiuosi tikrai, kad tokios lėšos buvo Vyriausybės patvirtintos. Jei kils toliau naujų iššūkių, svarstysime ir galimas papildomas priemones, bet dabar pagrindinis mūsų tikslas – panaudoti tas didžiules lėšas tinkamai, laiku”, – kalbėjo Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Reklama
Komentuokite