Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Kitoks Vilnius, skambant netradiciniams instrumentams ir įvietintai muzikai

Reklama

Netradicinis orkestras ir įvietinti garsiniai eksperimentai – Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ kviečia iš naujo atrasti sostinės erdves per šiuolaikinę muziką. Vykdydamas projektą „Ryškiausių užsienio kompozitorių platforma“, ansamblis Lietuvoje pristato įdomiausius užsienio kompozitorius ir garso menininkus.

Erdvė, judėjimas, vizualika ir jų ryšys su garsu – tai temos, kurios labiausiai domina šį austrų menininką.

„Synaesthesis“

Pirmoji pažintis – tai austrų kompozitorius, atlikėjas ir garso menininkas Andreasas Trobollowitschius, kurio kūriniai įtraukti į tarptautinio šiuolaikinio gatvės teatro festivalio „SPOT“ ir architektūrinių pasivaikščiojimų savaitgalio „Open House Vilnius“ 2020 programas. 

Iš Vienos į Lietuvą atvykstantis A. Trobollowitschius ypatingai gilinasi į elektroakustinę ir improvizacinę muziką, taip pat rašo muziką teatrui, kino filmams, radijui. Jo kūrinius užsako didžiausi pasaulio festivaliai, nuo Argentinos iki Seulo. Menininko kūrybai neužtenka įprastų instrumentų – A. Trobollowitschius savo konceptualius kūrinius paprastai atlieka naudodamas modifikuotus kasdienius objektus, preparuotus styginius ar paties kurtus instrumentus.

Andreasas Trobollowitschius. © Vera Marmelo

Erdvė, judėjimas, vizualika ir jų ryšys su garsu – tai temos, kurios labiausiai domina šį austrų menininką. Ansamblio „Synaesthesis“ nariai su juo susipažino ir kartu dirbo A. Trobollowitschiui viešint Druskininkų menininkų rezidencijoje 2016 ir 2019 m. ir bendradarbiauja iki šiol.

,,2019 m. rudenį, ansambliui gavus Vilniaus miesto ansamblio vardą, nesinorėjo į tai žvelgti formaliai. Ieškojome būdo organiškai įsilieti į miesto kultūrinį žemėlapį, pamatyti ir išgirsti save, savo aplinką šviežiai. Unikalaus kompozicinio braižo menininkas A. Trobollowitschius mums suteikia šią galimybę.

Nuo grojimo jo sukurtais, unikalaus skambesio instrumentais prie Nacionalinės dailės galerijos ir ant Gedimino bokšto gatvės teatro festivalio „SPOT“ programoje, iki reakcijos į miesto garsovaizdį įvietintoje kompozicijoje „Open house Vilnius“ architektūrinių pasivaikščiojimų metu. Darbas su Andreasu visuomet yra eksperimentinis garsinis nuotykis, į kurį norisi leistis dar ir dar kartą“, – pasakoja ansamblio „Synaesthesis“ kuratorė ir pianistė Marta Finkelštein. 

© Gabi Carrera

„SPOT“ festivalio programoje A. Trobollowitschius pristatys stebinantį penkiolikos atlikėjų „Santa Melodica Orkestrą“. Šiame performanse muzika gimsta skirtingu greičiu supant prie milžiniškų kabelių pritvirtintas melodikas. Savo ruožtu, „Open House Vilnius“ 2020 programoje „Synaesthesis“ atliks specialiai šiam festivaliui sukurtą įvietintą austrų garso menininko kūrinį „ze verha II“.

Pirmojo Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ kuruojamo projekto „Ryškiausių užsienio kompozitorių platforma“ pristatomo menininko Andreaso Trobollowitschiaus performansai:

Festivalyje „SPOT“ – „Santa Melodica Orkestras“: liepos 9 d. 19, 20 ir 21 val. Nacionalinės dailės galerijos kieme. Liepos 10 d. 19, 20 ir 21 val. ant Gedimino pilies bokšto kalno.

„Open House Vilnius“ 2020 – liepos 11 d., „ze verha ll“ (1 dalis) ir liepos 12 d., „ze verha ll“ (2 dalis) ant Žemės ūkio ekonomikos instituto ir skaičiavimo centro stogo.

Reklama
Komentuokite