Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Įvykių srautas / Virtualiai

Kauno menininkų namuose – virtuali diskusija apie virtualią kultūrą

Reklama

Jau beveik metus kultūros laukas išgyvena itin sudėtingą laikotarpį. Karantino sąlygos privertė daugelį kultūros institucijų bei organizacijų iš naujo atrasti būdus, kaip pasiekti savo auditorijas ir bendruomenes, surasti tinkamus formatus renginiams bei kitoms iniciatyvoms. Neretu atveju tam buvo pasitelkta virtuali erdvė.

Kokia yra toji virtuali kultūra, kokie veikimo principai jai yra būdingi, kaip ji kito pandemijos kontekste ir kokia yra virtualios kultūros plėtojimo problematika aptarsime renginyje.

Milda Rutkauskaitė

Apie šios virtualizacijos teikiamas galimybes bei keliamus iššūkius kalbėtis kvies Kauno menininkų namų Kultūros infocentro organizuojamas renginys „Virtuali diskusija apie virtualią kultūrą“.

Diskusijoje dalyvaus kultūros operatoriai bei kūrėjai savo darbe aktyviai taikantys ir analizuojantys įvairias virtualios kultūros formas: Juozapas Blažiūnas, Gytis Dovydaitis, Julija Reklaitė ir Žilvinas Vingelis. Diskusiją moderuos Milda Rutkauskaitė. Gyvai stebėti renginį bus galima vasario 11 d. 17 val. Kauno menininkų namų „Facebook“ paskyroje.

M. Rutkauskaitė kultūrą apibūdina kaip daugiakampį reiškinį, kuris jungia, edukuoja, įkvepia visuomenę bei puoselėja bendražmogiškas vertybes. Dėl stiprėjančios informacinių technologijų raiškos kinta kultūros raiškos formos – daugybė veiksmų keliasi į virtualią erdvę, kurioje yra susiduriama su naujomis auditorijomis, iki tol netaikytais veiklos vykdymo būdais, besikeičiančiais informacijos formatais.

„Nepaisant to, informacinių technologijų ir skaitmeninio turinio taikymas ne tik atveria naujas galimybes, tačiau ir kelia tam tikrus iššūkius. Kokia yra toji virtuali kultūra, kokie veikimo principai jai yra būdingi, kaip ji kito pandemijos kontekste ir kokia yra virtualios kultūros plėtojimo problematika aptarsime renginyje“, – mintimi dalijosi diskusijos moderatorė.

Renginys „Virtuali diskusija apie virtualią kultūrą“. © KMN Kultūros infocentras

Diskusijos dalyviai – skirtingų kultūros sektorių atstovai

Diskusijai pakviesti pašnekovai dirba įvairiuose kultūros lauko sektoriuose, todėl susiduria su skirtingomis virtualios kultūros išraiškos formomis. Tokia įvairiapusė diskutantų patirtis leis aptarti keliamus klausimus iš skirtingų perspektyvų. Menotyros mokslų daktaras J. Blažiūnas tyrinėja įvairius skaitmeninius dokumentinio kultūros paveldo produktus bei paslaugas, kultūrologinius ir socialinius procesus XX a. Jis rengia ir dalyvauja ekspedicijose po lietuvių emigrantų gyvenamas teritorijas ieškant dokumentinio paveldo. Taip pat jis yra Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktorius ir Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas.

G. Dovydaitis yra naujųjų medijų praktikas, kuratorius, internetinį meną ir interneto studijas tyrinėjantis VDU doktorantas bei dėstytojas. Akademiniai jo tyrinėjimai sukasi apie erdvės sampratą ir jos taikymą internetui bei internetiniam menui. J. Reklaitė  yra rezidencijų ir alternatyvios edukacijos centro „Rupert“ veikiančio Vilniuje direktorė. „Rupert“ aktyviai siekia megzti kultūrinius mainus bei dialogus tarp vietos ir užsienio menininkų, organizacijų ir mokslo atstovų. Centro veikla dažnai susijusi su naujų kūrybinio bendradarbiavimo formų paieškomis, socialiniais ir bendruomeniniais projektais bei parodomis.

Teatro režisierius, scenaristas, lektorius, instaliacijų ir performansų autorius Ž. Vingelis stato spektaklius įvairiuose Lietuvos teatruose, eksperimentuoja kultūrinių inovacijų srityse, virtualios realybės bei mobiliųjų programėlių formatuose. Nuo 2018 m. nuolat bendradarbiauja su virtualios realybės lyderiais Baltijos šalyse.  

Diskusijos moderatorė VDU doktorantė Milda Rutkauskaitė tiria bei analizuoja informacinių technologijų ir jų pagrindu kuriamo turinio integraciją muziejų vykdomoje veikloje, informacinių technologijų muziejuose pritaikymo specifiškumą bei problematiką, skaitmeninę muziejų transformaciją ir šiame procese kylančius iššūkius.

Renginio metu klausytojai turės galimybę komentarų skiltyje diskusijos dalyviams užduoti jiems rūpimus klausimus. 

Kauno menininkų namai jau 23-ią kartą organizuoja Įsimintiniausio Kauno miesto menininko ir 3-ią kartą – Įsimintiniausios Kauno kultūros iniciatyvos rinkimus. „Virtuali diskusija apie virtualią kultūrą“ yra šiuos rinkimus lydintis renginys.

Reklama
Komentuokite