Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Kauno menininkų namų renginyje – tapatybės tema ir jos santykis su internetu bei socialinėmis medijomis

Reklama

Gegužės 27 d. nuo 18 val. vyks ketvirtasis skaitmenizacijos ir interneto įtaką kultūrai nagrinėjantis „INdisTERNET“ renginys „who’s there“, kuriame šįkart dėmesio centre – tapatybės tema bei jos santykis su internetu ir socialinėmis medijomis. Renginio transliaciją stebėkite Kauno menininkų namų ir Kaunas pilnas kultūros Facebook paskyrose. Renginio metu vyks gestų kalbos vertimas.

Ar internete esantis „aš“ esu aš ar „kitas aš“?

Kauno menininkų namai

„INdisTERNET“ klausia: kas jeigu daugiaplanę būtį supaprastintume iki 15 sekundžių video įrašo? Kas jei hipertekstualių minčių virtines nuvirintume iki per 15 sekundžių parašytos žinutės? Kas jei psichinio artumo paieškas transformuotume į 7 emocijas žyminčių hieroglifų selekciją? Reali būtis, virtuali būtis, keista būtis: kiek dar telpa šioje imtyje? Hey, kas aš ten kitoje ekrano pusėje?

Ar tai ryšys tarp asmenų, ar tarp išfragmentuotų duomenų? Internete nuorodomis apibrėžti tapatumai rišasi į tinklus vykdydami multimedialius socialumo procesus. Už visko slepiasi iš audinių ir skysčių sudaryti kūnai. Kur jų ribos? Ar internete esantis „aš“ esu aš ar „kitas aš“? Kas būdinga šiam skaitmeniniam tapatybės mediacijos procesui? Šūsnis klausimų, kol kas nulis atsakymų. „INdisTERNET: who’s there?“ imasi ambicijos atsakyti į juos per savo daugiaplanę renginio eigą.

„INdisTERNET“ renginiai yra prieš pusmetį susikūrusi Kauno menininkų namų Infocentro iniciatyva kuruojama nepriklausomų kūrėjų ir nagrinėjanti šiuolaikinės informacijos mediaciją per sociokultūrinių interneto efektų analizę. Tam pasitelkiama „edutainment“ estetinė strategija – edukacija jungiama su pramogomis (education + entertainment). Renginių eiga itin nestandartinė bei labai eklektiška, taip atliepiant paties interneto estetiką, kur vienoje plokštumoje maišosi skirtingos medijos, žmonės ir robotai, įvairios emocijos ir jų raiškos būdai, ironija ir moksliniai argumentai, ir t.t.

Šiuolaikinis menas užima centrinę poziciją šiuose renginiuose: jis čia tiek ir simboliškai veda prie sudėtingų teorijų nagrinėjimo, tiek ir įžemina įvairias akademiškai apžvelgiamas teorijas, jas susiejant su kiekvieno mūsų kasdienybe. Renginiai susideda iš skaityklos, aktyvių dirbtuvių, internetinio meno analizės, „dis.art“ video peržiūrų, pokalbio su akademiku bei sukuruoto „YouTube“ video grojaraščio peržiūros. „who’s there?“ bus jau 4-tasis „INdisTERNET“ renginys. Ankstesnieji domėjosi internetu, kaip neoliberalistiniu, privataus verslo interesus tenkinančiu projektu. Viskas buvo apjungta “Capital” tezės susidėjusios iš trijų renginių: „inbox/unbox“, „what is money?“, „working on it…“.

Anksčiau vykusio renginio „working on it…“ vizualas. © KMN

„who’s there?“ išsiskiria savo fragmentiška logika, kuomet dvi jo dalys atskiriamos nuo pagrindinės transliacijos ir vyksta autonomiškai: dirbtuvės, kurios leidžia lankytojams savais pirštais patyrinėti renginio problematiką, vyks Club Penguin pasaulyje gegužės 26 d. 19 val. bei kvies sudalyvauti eksperimentiniame žaidime vaidmenimis. Tuo tarpu skaitykla vyks visą 27 d. Facebook ir Instagram Stories pavidalu, kur žiūrovams bus pateikiamos įvairios alegoriškai su renginio tema susijusios citatos iš Kauno menininkų namų skaityklos selekcijos.

Estetinis „INdisTERNET“ renginių išeities taškas yra „dis.art“ – žymiausia post-internet principais dirbanti video meno platforma pasaulyje. Ji suvokdama jog pakitusiais dėmesio išlaikymo gabumais pasižyminčiam interneto žmogui didelės knygos ar sudėtingos paskaitos nėra įdomios vadovaujasi nuostata, jog nepaisant visko, žmogus yra ištroškęs žinių besislepiančių tuose tekstuose. „dis.art“ biblioteka talpina per 60 „edutainment“ filmukų ir yra nuolat papildoma naujais. Kauno menininkų namų Infocentras užmezgęs partnerystės santykius su šia amerikiečių iniciatyva, visą jų video kolekciją pateikia nemokamai savo lankytojams, tuo tarpu „INdisTERNET“ renginių metu žiūrimi renginio tik temai aktualūs kūriniai.

Akademinės minties kontribuciją „who’s there?“ renginyje įneš itin aktyviai dirbantis filosofas dr. Nerijus Čepulis. Tai žmogus jau keliskart spėjęs stipriai pakeisti savo profesinę tapatybę, kurio mokslinėje karjeroje yra visa aibė įvairiausių raktažodžių: teologija, moralės filosofija, etika, metafizika, fenomenologija, menotyra. Pastaruosius keletą metų Nerijaus tyriminė veikla sukasi apie medijas bei jų efektus, tad renginyje vyksiančioje diskusijoje jis pateiks įvairiausias savo įžvalgas į tapatybės socialinėse medijose problematiką iš medijų filosofijos perspektyvos.

Įsijunkite Kauno menininkų namų Facebook paskyrą gegužės 27 d. 18 val.

Reklama
Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt