Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Įvykių srautas / Virtualiai

Karantino subrandintas konkurso „Vox juventutis“ laureatų koncertas

Reklama

Balandžio 30 d., penktadienį, 18 val. portale LRT.lt – ilgai laukta premjera. Jaunieji kompozitoriai kartu su klausytojais pirmą kartą išgirs kūrinius, kuriuos atlikimui dar pernai pradėjo ruošti Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“. Šis koncertas – prieš beveik metus įvykusio XIV jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkurso „Vox juventutis“ baigiamasis akordas, dėl pandemijos atidėtas net kelis kartus.

Kai buvo uždarytos koncertų salės ir viešasis gyvenimas, mes nenustojome dainuoti ar kurti, bet atsigręžėme į meną, kaip į neišsenkantį vilties ir palaikymo resursą.

Lukas Butkus

Koncerte skambės pirmojo karantino metu sukurti jaunųjų kompozitorių – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Jāzepo Vītolio Latvijos muzikos akademijos studentų – kūriniai. Persmelkti stiprių išgyvenimų, naujų gyvenimo patirčių, jie yra, tarsi, nedideli pasakojimai apie tai, kas svarbu ir jaudina jauną žmogų, kūrėją.

Atliks 10 komisijos atrinktų kūrinių

„Pasaulinė pandemija leido suprasti, kad didžiausių pasaulio katastrofų akivaizdoje mes vis dar galime tikėti. Kai buvo uždarytos koncertų salės ir viešasis gyvenimas, mes nenustojome dainuoti ar kurti, bet atsigręžėme į meną, kaip į neišsenkantį vilties ir palaikymo resursą. Mes įsitikinome, kad menas nėra prabanga, jis – būtinybė“, – kūrinio anotacijoje rašo kompozitorius Lukas Butkus, konkurse laimėjęs pirmąją vietą.

Choras „Jauna muzika“. © Organizatorių nuotr.

Choras „Jauna muzika“, dirigentai Vaclovas Augustinas ir Jaunius Šakalys, atliks dešimt kūrinių, komisijos atrinktų iš konkurse dalyvavusių 24 kompozicijų. Skambės Michaelo Hale‘o „Evening Hymn“, Salomėjos Petronytės „Terra incognita“, Viltės Žakevičiūtės „Mūsų sielos – balti skudurėliai, saulėj išdžius“, Godos Marijos Gužauskaitės „Gegutė sode, sode kukavo“, Alises Bērziņos „Mirabile mysterium“. Taip pat Jurgio Kubiliaus „In monte Oliveti“, Ievos Parnarauskaitės „Angelui Sargui“, Luko Butkaus „They all return“, Beatos Juchnevič „Lullaby for the dead“, Gaičio Jānio Pujāto „O salutaris Hostia“. 

„Išsilaisvink iš savo paties gniaužtų, išlik ramus ir klausykis. Išgirsk kasdienybės poeziją. Atrask savyje savo Neatrastą Žemę – tegu skliautais skraido drakonai. Siek naujų pasaulių ir tuomet kiekvienas sutiktas žmogus, kiekviena išgyventa patirtis ves Tave link Tavęs. Leiskis į kelionę“, – pasinerti į nepaprastą muzikinę patirtį klausytojus kviečia jaunoji kompozitorė Salomėja Petronytė.

Rasa Murauskaitė. © Organizatorių nuotr.

Koncerto vedėja – muzikologė Rasa Murauskaitė. Jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkursą „Vox juventutis“ rengia Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“.

Reklama
Komentuokite