Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Ilgai lauktas „Low Air“ susitikimas su žiūrovu ir miesto erdvės prikėlimas

Reklama

Po pandemijos padiktuotos kūrybinės pauzės Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“ grįžta su šviežiomis mintimis ir ryžtingu nusiteikimu budinti kultūrinį miesto gyvenimą. „Low Air“ įkūrėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius atskleidžia, kad liepos 10 d. vyksiantis spektaklis „Šventasis pavasaris“ yra gražios urbanistinės kultūros auginimo iniciatyvos „Grow Air“ pradžia.

Miesto erdvės gyvos, kai jose pilna žmonių juoko ir išpildytų kūrybinių idėjų.

„Low Air“

Daugiau nei 4 mėnesius trukęs kūrybinis sąstingis ne vieno kūrėjo galvoje subrandino naujus meninius sprendimus. „Low Air“ įkūrėjai A. Gudaitė ir L. Žakevičius kartu su kraštovaizdžio dizainere Renata Mikailionyte sujungė jėgas, kad inicijuotų miesto augimo akciją – gyvybingumu ir ryškumu pražįstantį S. Moniuškos skverą Vilniuje.

„Mes nuolat save budiname naujomis idėjomis – vos tik į galvą šauna nauja kūrybinė mintis, mes jos nepaleidžiame, o tada jau pati idėja mus budina ir traukia į jos realizavimo sūkurį. Šiandien mes norime augti drauge su savo miestu Vilniumi, o rytoj gal augsime su kitu Lietuvos ar pasaulio miestu, nes šią idėją galime įgyvendinti bet kuriame pasaulio kampelyje“, – pasakoja kūrybinis choreografų duetas.

Menininkai prabrėžia, kad kiekvienas, kuriam rūpi atgyjantis miestas ir žydintys sostinės plotai, gali prisidėti prie šios gražios iniciatyvos, tampant „Grow Air“ patreonu.

„Miesto erdvės gyvos, kai jose pilna žmonių juoko ir išpildytų kūrybinių idėjų. Norime, kad S. Moniuškos skveras atsinaujintų ir taptų būtent tokia erdve. Ypatingai tai svarbu, kai jis jungia ne vieną kultūrinių renginių vietą, todėl visi norintys pabudinti miestą yra kviečiami prisidėti, nes visos surinktos lėšos bus skirto skvero atnaujinimui“, – teigia A. Gudaitė ir L. Žakevičius. 

Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius. © „Low Air“

Spektaklis „Šventasis pavasaris“: „Grow Air“ užuomazga ir vasaros sezono startas 

Šios iniciatyvos idėja gimė ruošiantis publikai pristatyti modernią „Šventasis pavasaris“ versiją, kuri taip pat simbolizuos klasikinio ir šiuolaikinio scenos meno renginių 2020 m. vasaros sezono startą sostinėje. 

„Grow Air“ idėja kilo, kai ruošėmės spektakliui „Šventasis pavasaris“ Vilniaus universiteto didžiajame kieme liepos 10 d. Galvojome, kad tik spektaklio mums neužtenka, norime kažkaip kitaip auginti ir budinti miestą. Po karantino ieškome būdų, kaip „atauginti“ žmogiškuosius ryšius vieni su kitais, žiūrovu, savimi ir gamta. Idėjos gimsta ir auga, kai jomis dalinamasi kolektyviai ir tai mums pasiteisino – minčių lietaus metu, kai gvildenome idėjas dėl „Šventasis pavasaris“ spektaklio, labai natūraliai gimė mintis, kuri užaugo iki „Grow Air“ iniciatyvos“, – pasakoja menininkai. 

Spektaklis, paremtas kompozitoriaus Igorio Stravinskio kūrinio „Šventasis pavasaris“ motyvais, yra pirmoji šios istorijos urbanistinė interpretacija, kurioje gilinamasi į aukojimo ir pasiaukojimo tradicijas, išryškinant dabartines aktualijas. 

Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius. © „Low Air“

Inspiravo R. Mikailionytės žvilgsnis į gamtą ir estetiką

„Low Air“ įkūrėjai pasakoja, kad projektą kuria ir įgyvendina kartu su žinoma drabužių ir aplinkos dizaino kūrėja Renata Mikailionyte, nes kūrybinės menininkų vizijos ir požiūris atitinka ir papildo vienas kitą. 

„Renatos estetikos ir gamtos pajautimas yra labai artimas mūsų pajautimui, kai yra žvelgiama į meną ir kultūrą. Senai žavimės jos kuriamais drabužiais ir kraštovaizdžio dizainu. Be to, ji savo iniciatyva jau yra įrengusi ir prikėlusi naujam gyvenimui ne vieną miesto erdvę“, – susižavėjimo neslepia „Low Air“ įkūrėjai. 

Menininkė Renata Mikailionytė tarp daugybės įvairių veiklų aktyviai ir kūrybingai vysto „Sodo Botanikos“ projektą, kuriame profesionalai dalinasi ilgamete patirtimi, sutelkiant dėmesį į detales, kokybę, estetiką, darbo kultūrą ir pasitikėjimo kūrimą. 

Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ ir Renatos Mikailionytės įgyvendintas bendras kūrybinis projektas pasirodys ankstyvą rudenį ir kvies visus į performatyvų skvero sutvarkymą – atidarymą. 

„Grow Air“ idėją palaiko Vilniaus miesto savivaldybė. „Low Air“ veiklą remia Lietuvos kultūros taryba. Spektaklis „Šventasis pavasaris“ pristatomas kartu su Vilniaus festivaliais.

Reklama
Komentuokite