Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

G. Varnas kviečia į neogotikinio trilerio „Pagalvinis“ premjerą Kaune

Reklama

Rugsėjo 16, 17, 29 ir 30 d. Kauno kameriniame teatre (Kęstučio g. 74A, Kaunas) įvyks Gintaro Varno režisuojamo dviejų dalių spektaklio „Pagalvinis“ premjera. Prasidėjęs kaip mįslinga ir tamsi kriminalinė istorija, spektaklis virsta makabrišku neogotikiniu trileriu.

Problemų ratas sukasi apie jauno žmogaus asmenybės brendimą, formavimąsi, įtakas, tėvų – vaikų ryšio komplikacijas, gyvenimo prasmės paieškas.

Gintaras Varnas

Žiauriai nužudyti keli maži vaikai, o jų nužudymo būdas aprašytas jauno rašytojo Katurjano apsakymuose. Net ir išaiškėjus, kas žudikas, lieka klausimas: kas kaltas? Ar menininką galima kaltinti už jo meno žiaurumą? Ar galima kaltinti meną, sakant, jog jis „propaguoja smurtą ir žudymus“?

Martinas McDonaghas – pasaulyje žinomas šiuolaikinis airių dramaturgas. Pjesė „Pagalvinis“ (2003 m.) pelnė prestižinius Olivier ir Evening Standart apdovanojimus, yra statoma visame pasaulyje. Gintaras Varnas „Pagalvinyje“ lieka ištikimas vizualiam, teatrališkam teatrui. Spektaklyje veikia keturi aktoriai ir dailininkės Julijos Skuratovos kurtos lėlės bei kaukės, valdomos pačių aktorių. „Pagalvinyje“ vaidina režisieriaus Gintaro Varno antrojo aktorių kurso absolventai, šiemet baigę Lietuvos muzikos ir teatro akademiją.

Spektaklio scenografė ir kostiumų dailininkė – Julija Skuratova, muzika – Zbigniew Preisner, Benjamin Britten, Giedriaus Puskunigio, spektaklyje vaidina Arnas Ašmonas, Gytis Laskovas, Balys Ivanauskas, Adomas Jasiukėnas.

Spektaklis „Pagalvinis“. Organizatorių nuotr.

Spektaklio režisierius Gintaras Varnas:

„Pagalvinį“ pradėjome kurti praeitą rudenį, kokį spalio mėnesį. Tai turėjo būti (ir vėliau buvo) vienas iš mano vadovaujamo aktorių kurso LMTA diplominių spektaklių. Pradėjome anksti, kad būtų pakankamai laiko medžiagą ne tik suprasti, bet ir „pagyventi’“ su ja, vis karts nuo karto grįžtant prie jos, ieškant sprendimų, vaidmenų, klystant ir kažką atrandant.

Man pjesė sudėtinga ir ypač jauniems, ketvirto kurso akademijos aktoriukams. Tad pagrindinis iššūkis buvo tas, ar aktoriai sugebės suvaidinti nelengvas situacijas, turės vidinių jėgų ir gylio komplikuotiems vaidmenims. Nebuvau tuo tikras iki pat premjeros Vilniuje, egzamino LMTA Balkono teatre. Ir vis tik aktoriai tą medžiagą įveikė ir nustebino pirmiausia mane.

Todėl tas spektaklis atgims Kauno kameriniame teatre ir, tikiuosi, bus reikalingas jaunajai publikai. Jaunajai – turiu galvoje ne vaikams, bet studentiško amžiaus jaunimui. Pjesės pagrindiniai veikėjai – jauni, o ir pats problemų ratas sukasi apie jauno žmogaus asmenybės brendimą, formavimąsi, įtakas, tėvų – vaikų ryšio komplikacijas, gyvenimo prasmės paieškas.“

Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt
Žymos: Gintaras Varnas