Atsiprašome, galimi laikini mobiliosios versijos sutrikimai.

Atostogos? Vasara Klaipėdoje – Lietuvos kultūros sostinėje

Reklama

Aktualaus meno tinklas „VOX ART“ supažindina su įdomiais, šiuolaikinio meno renginiais, vyksiančiais vasarą Klaipėdoje – šių metų Lietuvos kultūros sostinėje. Rekomenduojame tuos aktualaus meno įvykius, kurie atskleidžia ne tik vietinių menininkų kūrybos raišką ir tendencijas, tačiau ir uostamiesčio kultūrinius „taškus“, kurių dėka puoselėjamos šiuolaikinio meno idėjos. Skirta visiems, ieškantiems gyvybingo, aktualaus ir sielą bei protą praturtinančio meno Klaipėdoje.

Gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“. Organizatorių nuotr. / Juroslav Grudzinski.

Gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“

Nuo 1985-ųjų metų rengiamas XIX tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“ – ryškus, nepakartojamas, spalvingas uostamiesčio vasaros kultūrinis akcentas, vyksiantis liepos 7–9 dienomis atvirose senamiesčio erdvėse. Organizatoriai festivalį pristato kaip fantazijos šėlsmą ir karnavalą, žėrintį ugnies liepsnose, per šimtmečius susiklosčiusią tradiciją ir moderną, alogišką, keistą ir (ne)paprastą teatro pasaulį. „ŠERMUKŠNIS“ kviečia tris dienas pasinerti į Europos gatvės teatro šurmulį ir peržengti pilkos kasdienybės ribas. Festivalio metu pasirodys menininkai, teatrai ir trupės iš Lenkijos, Vokietijos, Nyderlandų, Pranzūzijos, Belgijos, Rusijos, Ispanijos, taip pat Lietuvos – klounų teatro studija „Dulidu“, Klaipėdos lėlių teatras, Gliukų teatras kartu su Rūta Butkus, pantomimos teatras „A“ bei Jūratė Širvytė-Rukštelė. Vienas iš festivalio renginių – diskusija „Gatvės teatras – arčiau pramogos ar meno“.

KADA: liepos 7–9 d.
KUR: senamiesčio atviros erdvės

Muzikos vakarai Koncertų salės vasaros estradoje. Organizatorių nuotr.

Muzikos vakarai Koncertų salės vasaros estradoje

Klaipėdos koncertų salė birželio ir liepos mėnesiais kviečia į viliojančius vasariškos muzikos vakarus po atviru dangumi. Siūlomas ypatingo skonio klasikinės, pasaulio ir džiazo muzikos desertas, kurį pateiks ryškiausi mūsų šalies ir užsienio meno meistrai. „VOX ART“ iš likusių liepos mėnesio renginių atkreipia dėmesį į kelis, kuriuose – džiazo klasikos ir šiandienos pasaulio tendencijų įkvėpti kūriniai bei improvizacijos.

Liepos 12 d. 20 val. koncerte „Džiazas po liepomis II“ pasirodys Klaipėdos choras „Aukuras“ (vad. Alfonsas Vildžiūnas) bei puikiai visiems pažįstami klaipėdiečiai džiazo meistrai – Saulius  Šiaučiulis (klavišiniai), Laimonas Urbikas (saksofonas), Paulius Stonkus (bosinė gitara), Edmundas Federavičius (mušamieji). Jų meistriškos improvizacijos pritars choro dainuojamiems kūriniams ir užlies kiemelio erdvę svaigiais skambesiais. Programoje: Moses Hogan, Paul Desmond, Richard Rogers, George Gershwin, Hoagy Carmichael, Duke Ellington, Kirby Shaw.

KADA: Liepos 12 d. 20.00 val.
KUR: Klaipėdos koncertų salės parko estrada (Šaulių g. 36)

Liepos 22 d. 20 val. koncerte „Mergina iš Ipanemos“ jūsų laukia nuostabios džiazo klasikos melodijos, uždegantys Lotynų Amerikos ritmai, kuriuos sukūrė žymūs pasaulio kompozitoriai. Šiai programai įgyvendinti į „Minns Jazz Quintet“ susibūrė JAV ir Lietuvos atlikėjai: Simona Minns (vokalas), Dorsey Minns (trombonas), Arnoldas Gurinavičius (klavišiniai), Viktoras Labanauskas  (kontrabosas), Saulius Astrauskas (mušamieji). Lietuvaitė Simona Minns yra baigusi prestižinį Berklio muzikos koledžą Bostone, prieš porą metų gavo šiuolaikinės kompozicijos ir prodiusavimo studijų diplomą. Kvintete trombonu gros ir jos vyras amerikietis Dorsey Minns. Programoje: Richard Rodgers, Duke Ellington, Antonio Carlos Jobim, Dizzy Gillespie, George Gershwin ir kiti.

KADA: liepos 22 d. 20.00 val.
KUR: Klaipėdos koncertų salės parko estrada (Šaulių g. 36)

Paroda „Cool‘TAS“. Organizatorių nuotr.

Paroda „Cool‘TAS“ Baroti galerijoje

Iki liepos 19 d. Baroti galerija kviečia aplankyti Audriaus Gražio ir Mindaugo Juodžio parodą „Cool‘TAS“. Žodžių kalambūrus mėgstantis Mindaugas Juodis sako, kad tai paroda apie kultą – religinį, seksualinį, vaizdinį, juslinį.  „Kultas, kad ir koks  jis būtų – niekada nepriveda prie gero“, – teigia autoriai. Taip pat, tai paroda ir apie buvimą „cool“ – kietu, nuostabiu, nepakartojamu – vėlgi, jaučiama užaštrinta visuomenės kritika. Parodoje „Cool‘TAS“ eksponuojami Audriaus Gražio ir Mindaugo Juodžio tapybos darbai bei skulptūriniai objektai. Dalis šios ekspozicijos  buvo pristatyta tarptautinėje meno mugėje „ArtVilnius‘17“, kur susilaukė didžiulio žiūrovų dėmesio.

KADA: paroda veiks iki liepos 19 d.
KUR: Baroti galerija (Didžioji vandens g. 2)

festivalis „MĖLYNOJI JUOSTA“. Organizatorių nuotr.

Meno festivalis „MĖLYNOJI JUOSTA“

Tarpdisciplininio meno festyvalyje, kurį organizuoja galerija „Si:said“, bus pristatytas Beno Šarkos performansas, taip pat Eugenijaus Lukmino skulptūra, Juozapo Kalniaus garso instaliacija „Kalbantis miškas“, Vlado Balsio paslėpta audiovizualinė instaliacija „Pasaka be galo”, Raimondo ir Tomo Daukšų skulptūra „Nestabili struktūra“. Festivalio metu vyks skaitymai, kuriuose dalyvaus Gitana Gugevičiūtė, Dovydas Grajauskas, Jurgis Raudys bei Mindaugas Valiukas.

KADA: liepos 22 d. 17.00 val.
KUR: Šiaurinis ragas (Danės g. 1), Smiltynė

Spektakis–ekskursija „Keliaujančios bažnyčios“. Organizatorių nuotr.

„Keliaujančios bažnyčios“

Šokio teatras „PADI DAPI FISH“ ir choreografė Agnija Šeiko pristato šokio ir garso spektaklį–ekskursiją „Keliaujančios bažnyčios. Klaipėda tranzit Memel“ po septynių senosios Klaipėdos bažnyčių vietas. Šis naujas, netikėtas miesto potyris, kelia klausimą: kas mes esame, kai pamirštame, ir kuo tampame, kai prisimename? Spektaklio–ekskursijos metu kiekvienas dalyvis per ausines girdi teksto, muzikos ir garso kompozicijas, stebi šiuolaikinio šokio interpretacijas įvairiose miesto erdvėse, kartais pats atlieka tam tikrus judesius, ir tai jam suteikia galimybę išgyventi bažnyčių ir žmonių istorijas asmeniškai bei praplėsti savąsias miesto suvokimo ribas. Istorinio siužeto idėjos autorė – archeologė Raimonda Nabažaitė, garso režisierius ir garso dizaineris – Kristijonas Lučinskas, tekstų autorė – Sondra Simanaitienė. Atlikėjai: šokio studijos „Judesio erdvė“, „Balkono lydekos“, „Jazz up“, Aušros Krasauskaitės baleto studija. Performansas vyksta lietuvių ir (arba) anglų kalbomis.

KADA: liepos 13, 25 d. 18.00 val.  ir 20.00 val., rugpjūčio mėn.
KUR: pradžia Klaipėdos piliavietėje

Parodos „Klaipėdos galerijoje“. Eksponuojamų autorių darbai.

Parodos Lietuvos dailininkų sąjungos „Klaipėdos galerijoje“

Emalio paroda kodiniu pavadinimu IIIAIIIDX. IIIA – trijų autorių: Tado Deksnio, Rūtos Jurkūnaitės – Bruožienės ir Daliaus Razausko, IIID – trijų dimensijų emalio, retrospektyvinė, paroda paženklinta simboliu „X“. Parodos tikslas – supažindinti Klaipėdos gyventojus ir miesto svečius su trijų metų kūrybinių dirbtuvių, kurių metu buvo laisvai kuriama naudojant emalį, rezultatais. Nors emalį įprasta naudoti plokštumoje, autoriai tyrinėja jo ribas, dirbant su trimačiais objektais. Darbų medžiagiškumas – jungiamoji kūrybinių ieškojimų ir atradimų grandis. Ši retrospektyvinė, jau ketvirtoji grupinė paroda, tarsi tiltas į naujų idėjų jūrą su smagia galimybe pažvelgti į tašką krante, nuo kurio trys autoriai pradėjo savo kelionę.

KADA: paroda veiks iki liepos 26 d.
KUR: „Klaipėdos galerija“ (Bažnyčių g. 6,)

Gintaro Palemono Janonio paroda „Rinkinys“. Liepos 7 d. 17 val. atidaromoje retrospektyvinėje parodoje pristatomas vienas žymiausių lietuvių viduriniosios kartos tapytojų, restauratorius, Vilniaus dailės akademijos dėstytojas – Gintaras Palemonas Janonis. Jo kūrybai būdinga supaprastinta raiška ir tapybos nostalgiškas minimalizmas, piešinio gracija, skambūs spalviniai deriniai, bylojantys apie tapytojo meistrystę, ilgametės patirties suformuotus kūrybos principus. G. Janonis – kolorito meistras, plėtojantis fovistų ir ekspresionistų atradimus. Pagrindinės dailininko kompozicijų ašys – peizažai, interjerai, figūrinės kompozicijos.

KADA: liepos 7 d. – rugpjūčio 3 d.
KUR: „Klaipėdos galerijos“ filialas mados ir verslo centre „Herkaus galerija“ (H. Manto g. 22)

Jūros šventės renginiai. Orgnizatorių nuotr.

JŪROS ŠVENTĖ

Liepos 28–30 dienomis – „jūriškiausią“ metų savaitgalį – visus į Klaipėdą kviečia 58-ą kartą vyksianti Jūros šventė 2017. Šių metų šventės moto “Atrask kitokią“ siūlo aštrinti žvilgsnį, jautrinti klausą ir uoslę, smalsauti, ragauti ir pažinti, taip atrandant kitokią Klaipėdą bei Jūros šventę. Tarp gausybės renginių, kurių meninė vertė galbūt ir ne tokia aiški, aktualaus meno tinklas „VOX ART“ atrado keletą, sudominusių redakciją pristatomais menininkais, formomis ir turiniu.

„Kino pavasaris“ atvykysta į Jūros šventę ir jos metu pristatys specialiai paruoštą programą. Kino gerbėjai išvys kruopščiai atrinktus trumpametražius filmus, įspūdingiausias „Kanų liūtų“ reklamas, pašnekesius ir susitikimus su filmų kūrėjais. Programoje – filmas „Kaukai“ (rež. Gediminas Šiaulys), „Motinos diena“ (rež. Kamilė Milašiūtė), „Kupranugaris“ (rež. Laurynas Bareiša), „Kalnai kalnai“ (rež. Marija Stonytė), „Gyvenimas yra gražus ir niekada nesibaigia“ (rež. Saulė Bliuvaitė).

KUR: „Menų zona“ (stadionas prie KKKC Parodų rūmų/ Aukštoji g. 5)
KADA: liepos 27, 28 ir 29 d. 22.00–02.00 val.

„Klaipėda Piano Masters“ – pirmą kartą rengiama tarptautinė pianistų vasaros akademija – liepos 28 d., penktadienį, Atgimimo aikštėje pristatys jautraus literatūrinio–muzikinio projekto „Mažasis princas“ („Le Petit Prince“) pasaulinę premjerą. Išskirtinę nuotaiką kurs Auksinio scenos kryžiaus laureatas, aktorius Vaidotas Martinaitis ir visi – 25 – „Klaipėda Piano Masters“ dalyviai, o klausytojai išgirs sutrumpintą A. de Saint-Exupery knygos „Mažasis Princas“ versiją, apipintą pracūzų kompozitorių fortepijoninėmis miniatiūromis. Idėjos ir programos autorius – Gintaras Januševičius.

KUR: Atgimimo aikštė (Danės g. / Herkaus Manto g. sankirta)
KADA: liepos 28 d. 21.00 val.

Dizaino ir mados renginys „Dizaino jūra“ – išskirtinė Jūros šventės naujiena, kurią pristato Šiaurės šalių dizaino asociacija. Skoningas ir efektingas dizaino pasažas pačiame miesto centre, Turgaus gatvėje, burs kūrėjus po vienu stogu, tad čia – ypač patogu užsukti ramiai pasivaikščioti ir apžiūrėti kruopščiai parengtas ekspozicijas. Jas pristatys patys menininkai, tad užsukus ir susidomėjus vienu ar kitu kūriniu, bus galima ne tik jį įsigyti, bet ir sužinoti jo atsiradimo istoriją bei gamybos subtilybes, taip pat asmeniškai susipažinti su kūrėju.

KUR: Turgaus g. (Jono kalnelio link)
KADA: liepos 28–30 d., visa diena

Džiazo oratorija „Pamario giesmės“. Organizatorių nuotr.

Džiazo oratorija „Pamario giesmės“

Rugpjūčio 1-ąją, Klaipėdos miesto gimtadienio proga, festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ pristato kompozitoriaus Jono Jurkūno šiai progai sukurtą džiazo oratoriją „Pamario giesmės“, kuri atskleis Klaipėdos miesto istorijos išskirtinumą per pamario krašto sakmes, mitus ir tautosakos motyvus. Oratoriją atliks Kauno miesto simfoninis orkestras, Klaipėdos choras „Aukuras“, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai bei operos studijos choras ir kiti kviestiniai atlikėjai, diriguos – Vladimiras Konstantinovas. Kaip teikgia kompozitorius, kūrinys turėtų tapti tiltu tarp skirtingų teritorijų: simfoninio orkestro skambesio ir džiazo, per Mažosios Lietuvos tautosakos ir kalbos paminklus.

KADA: rugpjūčio 1 d. 22 val.
KUR: Teatro aikštė

Parodos KKKC Parodų rūmuose. Organizatorių nuotr.

KKKC Parodų rūmai

Redakcija klaipėdiečiams ir visiems atostogaujantiems pajūryje siūlo aplankyti Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmų ekspozicijas, kuriose – uostamiesčio ir Lietuvos architektūros bei meno atspindys.

Parodoje „Klaipėdos architektūra 2016“, parengtoje Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos bei vykstančioje iki liepos 16 d., pristatoma Klaipėdos architektų praeitais metais sukurtos produkcijos apžvalga: architektūros konkursai, projektai, realizacijos, akademiniai darbai, taip pat speiciali architekto Petro Džervaus parengta ekspozicija „Pati liūdniausia architektūra: Klaipėda“. Pirmąją parodos dalį sudaro Klaipėdai parengti ir įgyvendinti projektai, taip pat uostamiesčio architektų darbai kituose Lietuvos miestuose, tapę respublikinių architektūrinių konkursų laureatais. Kitoje parodos dalyje – specialioje ekspozicijoje – siekiama atskleisti postsovietinių šalių socialistinės masinės statybos gyvenamųjų rajonų architektūros dehumaniškumą ir socialiai visuomenę žalojantį urbanistinį krūvį. Ekspoziciją sudaro masinės statybos gyvenamųjų rajonų problemų Lietuvos miestuose mastą pristatančios schemos, projektinė medžiaga, tokių rajonų Klaipėdoje fotofiksacijos bei maketas.

Fotografijos parodoje „Vaizdo zona“, kurią aplankyti galima iki liepos 23 d. Klaipėdos fotografijos galerijoje, bus galimybė pamatyti daugiau nei dvidešimt metų apimančią žymaus viduriniosios kartos fotografo Arturo Valiaugos kūrybos retrospektyvą. Parodoje eksponuojamas serijas vienija vaizdo, kaip tam tikros teritorijos identifikavimo būdo, idėja. Parodos paantraštėje pristatoma, ko gali tikėtis lankytojai: „Nuo šventų paveikslų ant nešventų kūnų iki gyvenimo tarp baltijos krantų“.

Liepos 21 d. 18 val. atidaroma paroda „Paradas“ – skirta Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos Baroti galerijos 25 metų veiklos jubiliejui. Išplėstinė šiuolaikinio meno ekspozicija, aprėpianti įvairias dailės sritis – tapybą, grafiką, fotografiją, skulptūrą, keramiką, videomeną ir kt., bus sudaryta iš trijų pagrindinių ciklų, kurie atspindi visą KADS Baroti galerijos 25 metų parodinę veiklą ir perteikia visos Lietuvos vizualaus meno raidą per šį laikotarpį. Paroda veiks iki rugpjūčio 13 d.

KUR: KKKC Parodų rūmai (Didžioji Vandens g. 2)

„Neužšąlantys namai“

Instaliacijos „Neužšąlantys namai“ vizualizacija. Organizatorių nuotr.

Visą rugpjūčio mėnesį senamiestyje bus galimybė tarpdiscipliniškai susipažinti su protestantiškąja Klaipėdos istorija. Archeologė Raimonda Nabažaitė ir choreografė, režisierė Agnija Šeiko pristatys projektą „Neužšąlantys namai“, skirtą 500 metų Reformacijos sukakčiai. Buvusioje ir po karo nugriautoje Šv. Jono bažnyčios vietoje bus pastatyta 6 metrų aukščio interaktyvi bei moderniai interpretuotą XVI a. koklinės krosnies kompozicija, kurios vidaus sienos vaizdu, tekstu ir garsu kurstys mąstyti apie Klaipėdos praeitį ir santykį su dabartimi. Ši sukurta miesto pažinimo erdvė virs gyva scena  šiuolaikinio šokio teatrui, pažadinsiančiam XVI a. krosnies kokliuose sustingusius siužetus.

KADA: rupgjūčio mėn.
KUR: Turgaus g., buvusios šv. Jono bažnyčios vietoje (šalia Jono kalnelio)

Dar daugiau Klaipėdoje vykstančių renginių galite rasti www.kulturosuostas.lt –oficialioje „Klaipėda – Lietuvos kultūros sostinė 2017“ internetinėje svetainėje.

Reklama
Komentuokite
Autorius:
VOXART.lt